1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Frances Han nuoret päähenkilöt ajelehtivat päämäärättömän oloisesti New Yorkissa

Frances Ha on New Yorkissa yhdessä parhaan ystävänsä Sophien kanssa asuva, tanssijan urasta haaveileva nuori nainen.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Frances Ha.
Kuva elokuvasta Frances Ha.Atlantic Film
Tähtihetken kolme tähteä valittuna

Francesin elämä on ikuisessa kaaoksessa, etsintävaiheessa. Oikeastaan hänellä ei ole aavistustakaan siitä mitä hän elämältään haluaa. Sen verran Frances kuitenkin tietää, että hän haluaa enemmän kuin mitä hänellä on ja että hän haluaa sen, olipa se mitä tahansa, heti. Sophien muuttaessa yllättäen pois yhteisestä kämpästä suistuu Francesin elämä raiteiltaan ja hänen on lopultakin pakko ihan oikeasti ryhtyä miettimään, mihin suuntaan haluaa elämäänsä viedä.

Frances Ha on ensimmäinen meillä teattereihin saakka päässyt, elokuvaentusiastien ja kriitikoiden keskuudessa mainetta nauttivan Noah Baumbachin ohjaustyö. Joku on saattanut törmätä sellaisiin Baumbachin aiempiin elokuviin kuin Margot at the Wedding (2007) tai The Squid and the Whale (2005), joista jälkimmäisen käsikirjoituksesta Baumbach sai jopa Oscar-ehdokkuuden. Paremmin kuin ohjaajana Baumbach tunnetaankin ehkä käsikirjoittajana. Hän on yhdessä ystävänsä Wes Andersonin kanssa kirjoittanut sellaiset Andersonin ohjaamat elokuvat, kuin Steve Zissoun vedenalainen maailma (2004) ja Fantastic Mr. Fox (2009). Baumbachilla on ollut kynänsä mukana myös sellaisessa elokuvassa kuin Madagaskar 3, ja hänen kerrotaan parhaillaan ohjaavan omaa animaatioelokuvaa. Meillä tänään ensi-iltansa saa Frances Han, Baumbach on kirjoittanut yhdessä naisystävänsä ja elokuvan pääosassa nähtävän Greta Gerwigin kanssa. Tässä hienon roolin tekevä Gerwig on nähty meillä viimeksi viimevuotisessa Woody Allen elokuvassa To Rome With Love.

Suuri osa tämän mustavalkoisen elokuvan tapahtumista sijoittuu Woody Alleninkin kovasti rakastamaan New Yorkiin. Frances Han nuoret päähenkilöt ajelehtivat omassa elämässään päämäärättömän oloisesti ja keskustelevat tyhjiä älykkyyksiä, kuin Allenin elokuvien henkilöt ikään. Toinen hyvä vertailukohta Frances Han tarinalle on tv-sarja Girls, jonka hahmot rimpuilevat elämässään kuin Frances ja tämän ystävät.

Frances Han ensimmäiset puolisen tuntia ovat todella verevää kerrontaa. Elokuva imee mukaansa ja etenee mainion soundtrackin siivittämänä rytmikkäästi eteenpäin. Francesin elämän sitten hajotessa, Lucyn muuttaessa pois ja Francesin tanssijan uran pysähtyessä, katoaa ilo Francesin elämästä ja hän vajoaa itsesäälin syövereihin. Elokuvan tempo hidastuu vastaavasti ja kerronta etsii sekin suuntaansa. Loppupuolen odotetusti optimistisessa nostatuksessa, elokuva saa taas itsestään kiinni ja jättää lopulta herttaisen jälkivaikutelman, mutta ei mitään sen enempää.

Tarinan varsinaisesti jo loputtua seuraa muuten vielä viimeinen kohtaus, jossa yksinkertaisen nokkelalla tavalla paljastetaan, mistä Francesin hiukan oudolta kalskahtava sukunimi on peräisin.

Lue seuraavaksi