Entiset huippuhiihtäjät tuomittiin valehtelusta oikeudessa

Syyttäjä haki hieman pidempää tuomiota. Miehet tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

urheilu
Harri Kirvesniemi (vas.) ja Janne Immonen (oik.) sekä heidän asianajajansa Jorma Ipatti Helsingin käräjäoikeudessa.
Harri Kirvesniemi (vas.) ja Janne Immonen (oik.) sekä heidän asianajajansa Jorma Ipatti Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta.Yle

Entiset hiihtäjät Janne Immonen, Jari Isometsä ja Harri Kirvesniemi on tuomittu perättömästä lausumasta tuomioistuimessa kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hiihtäjien koeaika päättyy 15. toukokuuta 2015. He joutuvat korvaamaan valtiolle oikeudenkäynnin todistelukustannukset, 330 euroa.

– Käräjäoikeus arvioi syyttäjän esittämän näytön ja katsoi, että tuomitsemiskynnys ylittyy, kuvailee kihlakunnansyyttäjä Mari Valtti.

Kuuden kuukauden ehdollisen tuomion antamista voi Valtin mukaan pitää merkkinä siitä, että käräjäoikeus piti tekoa vakavana. Syyttäjä haki miehille kuukautta pidempää tuomiota.

– Alustavan tarkastelun perusteella ei ole syytä hakea muutosta, syyttäjä Valtti sanoo.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hiihtäjät STT:n doping-juttuun liittyvistä todistajanlausunnoista, joissa entiset mestarihiihtäjät kielsivät kiellettyjen aineiden käytön. Janne Immonen on myöntänyt epon käytön valehtelu-oikeudenkäynnissä kesällä.

Rikokset liittyvät vuosia kestäneeseen, vuonna 2012 päättyneeseen uutistoimisto STT:n doping-oikeudenkäyntiin.

Isometsä, Immonen ja Kirvesniemi johtivat Helsingin käräjäoikeuden mukaan tuomioistuinta STT-oikeudenkäynnissä harhaan kertoessaan hiihdossa kielletyistä aineista ja veriarvoistaan.