1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pussy Riotin jäsen siirretään toiselle vankileirille uhattuaan uudella syömälakolla

Nadežda Tolokonnikova sanoi pelkäävänsä henkensä puolesta mordvalaisella vankileirillä. Ensimmäinen syömälakko vei hänet huonoon kuntoon.

Ulkomaat
Punkperformanssiryhmä Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova eristyssellissään Partzan kylässä sijaitsevassa vankilassa.
Punkperformanssiryhmä Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova eristyssellissään Partzan kylässä sijaitsevassa vankilassa 25. syyskuuta.Ilja Shablinski / AFP / Lehtikuva

Venäläisen punkperformanssiryhmän Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova siirretään toiselle vankileirille mordvalaiselta leiriltä, jonka oloja vastaan hän oli syömälakossa.

Tolokonnikova palautettiin torstaina leirille sairaalasta, jossa hän oli ollut kaksi viikkoa hoidettavana syömälakkonsa aiheuttamien terveysongelmien vuoksi. Perjantaina hän ilmoitti ryhtyvänsä uuteen syömälakkoon päästäkseen toiselle leirille.

Pian sen jälkeen venäläiset uutistoimistot RIA-Novosti ja Interfax kertoivat Venäjän vankeinhoitolaitoksen edustajan ilmoittaneen, että Tolokonnikova siirretään turvallisuutensa takia uuteen leiriin. Sen sijaintia ei kerrottu.

Maria Aljohina osoitti tukeaan

Tolokonnikova ryhtyi syömälakkoon viime kuussa vastalauseena orjuuden kaltaisiksi kutsumilleen oloille ja tappouhkaukselle, jonka hän kertoi saaneensa vankileirin apulaisjohtajalta. Leirin johto on kiistänyt, että laitoksessa rikottaisiin Venäjän tai kansainvälisiä lakeja.

Ennen kuin Tolokonnikovan siirrosta kerrottiin, hänen toverinsa Maria Aljohina, joka kärsii vastaavaa kahden vuoden tuomiota toisaalla, ilmoitti luopuvansa oman vapauttamisvetoomuksensa oikeuskäsittelystä tuen osoituksena Tolokonnikovalle.

Aljohina sanoo, ettei koe moraaliseksi oikeudekseen osallistua oikeuden kuulemiseen, kun Tolokonnikovalle ei ole suotu vastaavaa mahdollisuutta.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi