Turun baareissa usein maahanmuuttaja portsarina

Silminnäkijä-ohjelma kertoi, että osa suomalaisravintoloista ja työnantajista kohtelee ulkomaalaistaustaisia eriarvoisesti. Turun baarimaailma poikkeaa monen muun kaupungin menosta. Monessa ravintolassa vastassa on maahanmuuttajaportsari.

Kotimaa
Wali Hashi.
Wali Hashi.YLE / Sari Toivonen

YLEn Silminnäkijän torstainen piilokameradokumentti Salainen mamu paljasti, että suomea puhuvia maahanmuuttajia kohdellaan monessa arjen tilanteessa eri tavalla riippuen ihonväristä tai kulttuuritaustasta. Ohjelman teossa mukana ollut Wali Hashi sanoo, että palautetta on ehtinyt tulla runsaasti, sekä kiitosta paljastuksesta että moitteita.

- Osa oli sitä mieltä, että hyvä, että otetaan asiaa esille, kun ei ole aiemmin tehty juttua piilokameran avulla. Osa oli sitä mieltä, että mitä taas tehdään rasismijuttuja ja esitellään maahanmuuttajia uhreina, kertoo Hashi.

Wali Hashi sanoo, että Turku on nykyään ihan toista maata kuin parikymmentä vuotta sitten.

- 90-luvun Turku ja tämän päivän Turku ovat erilaisia. Silloin oli monia baareja, joihin tummaihoinen ei päässyt. Nyt Turun keskustassa on maaahanmuuttajaportsareita yhä enemmän. Se on ihan hyvä, pohtii Hashi.

Hashi kiittelee työnantajia rohkeudesta

Maahanmuuttaja törmää suomalaisessa arjessa lasiseiniin. Työpaikkahaastatteluun, vuokra-asuntoa katsomaan tai ravintolan ovimiehen ohi pääsee tai ei pääse. Yllättävän paljon asiaan vaikutti YLEn Silminnäkijän piilokameradokumentissa vieraskielinen nimi tai ihonväri.

Ensimmäinen tummaihoinen otettiin töihin ja katsottiin, miten käy.

Wali Hashi, toimittaja

- Työnhakuasia on ollut esillä koko ajan, kun olen asunut Suomessa. Kaikki työnantajat ovat yksilöitä. Kun aloitin vartijana Turussa, pidin heitä rohkeina työnantajina. Ensimmäinen tummaihoinen otettiin töihin ja katsottiin, miten käy, kertoo Hashi.

Toisaalta Wali Hashi ymmärtää työnantajia eikä leimaa heitä rasisteiksi.

- Kyse on valinnasta ja rohkeudesta, pohtii Hashi.