Menohaluinen husky ei murise työajoista

Elämyspalveluyrittäjä Piia Rajalan pihapiirissä mesoo joukko äänekkäitä alaisia. Seitsemäntoista siperianhuskya tervehtii tulijaa ilolla. Kuka tietää, ehkä ne pääsevät vieraan mukana töihin! Arki koiralauman kera vaatii aikaa ja paneutumista. Työkavereina huskyt ovat kuitenkin vertaansa vailla, tietää Piia Rajala.

Kotimaa
Siperianhusky
Valjakkokoira viettää suurimman osan elämästään urheilijan treenattua elämään. Menohalut ovat pelkästään eduksi.Olli Koski / Yle

Elämyspalveluyrittäjä Piia Rajala saa haukut alaisiltaan päivittäin – ja ottaa ne ilolla vastaan. Yrityksen henkilökunta koostuu yhteensä seitsemästätoista siperianhuskysta. Lappajärven Karvalassa koko joukko tervehtii myös vieraita äänekkäästi.

Kenties koiralauman toiveissa on, että tulijoiden matkassa ne pääsevät töihin valjakkoajoon. Työtovereina huskyt nimittäin ovat verrattomia, työmoraali on korkea eikä työajoista nurista.

– Ne ovat varsin rehellisiä, ahkeria ja aina valmiina lähtöön. Aivan sama mihin aikaan tarhalle kävelee, aina on sama into päällä, naurahtaa Piia Rajala.

Jokainen yhdenkin koiran omistava tietää, että lemmikillä on tarpeensa. Satoi tai paistoi omistaja on vastuussa siitä, että eläimen perustarpeet täyttyvät. Kun koiria on liki kaksikymmentä, pelkästään ruokintaan kuluu hyvä tovi.

– En ole laskenut paljonko ruokaa menee, mutta paljon, Rajala tuumaa.

Huippu-urheilijan elämää

Kesällä koiralauman elo on leppoisampaa. Arktinen rotu viihtyy viileässä, mutta korkea työmoraali pistäisi ne pinnistelemään helteelläkin jos ei omistaja rauhoita menoa.

Syksyn lähestyessä on kunnon rakentaminen on kuitenkin aloitettava paljon ennen ensilumia. Syyskesästä lähtien koirien kanssa kuluu tunti jos toinekin päivittäin.

– Nämä ovat vähän kuin huippu-urheilijoita, kesällä on lepokausi johon ei kuulu vetoharjoituksia, mutta kuntoa pitää ryhtyä rakentamaan syksyllä hyvissä ajoin.

Koirat ovat vetoharjoituksista innoissaan. Meno lepokauden jälkeen on hurjaa ja Piia Rajala toteaakin, että harjoittelukauden alussa kyyti sulan maan vetovehkeillä on huomattavasti villimpää kuin sitten, kun työsarkaa talven sydännä on jo tovi takana.

Vetohalu on kuitenkin rekikoiralle olennainen.

– Vetopää on tärkein ominaisuus ja sen pitäisi löytyä perimästä. Täytyy olla hullu hinku mennä eteenpäin, sitä ei voi opettaa.

Kun tämä lähtökohta on kunnossa, omistan tehtäväksi jää kunnon ylläpidon lisäksi koira kouluttaminen arkisiin työrutiineihin.

– Autoon meneminen ja tuleminen, valjaisiin pukeminen ja riisuminen ja niin edelleen. Asiakaspalelussa kaiken tämän pitää sujua helposti, Piia Rajala kertoo.

Hurja mutta ystävällinen

Siperianhusky muistuttaa maalikon silmään sutta. Karvan ja silmien väri vaihtelee, mutta yleisvaikutelma verrattuna moneen muuhun koirarotuun on hurja.

Hurja husky onkin, ainakin mitä tulee työntekoon. Hurjuuden vastapainona hyvän rekikoiran tulee osata olla ystävällinen ja ihmisiin avoimesti suhtautuva. Se on välttämättömyys, kun koirat ovat mukana asiakaspalvelutyössä.

Piian mukaan silmät pitää silti olla selässäkin. Asiakkaat eivät aina ymmärrä, miten eläinten kanssa tulee toimia.

– Nämä ovat hyvin ystävällisiä, mutta kaikki koirat eivät välttämättä pidä siitä, jos esimerkiksi asiakas tulee riisumaan valjaita.

Vaikka koiria yrittäjän pihapiirissä Lappajärven Karvalassa pyörii yhteensä 17, ne eivät helposti sekoitu keskenään. Jokainen on yksilö, niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaakin.

Kaikki valjakkokoirat ovat hyviä teemityöntekijöitä ja osasta kasvaa johtajia. Johtajat kulkevat valjakon keulilla ja muut seuraavat.

– Hienoimpia hetkiä on, kun näkee nuoren koiran syttyvän johtajuuteen. Se seisoo valjakon keulilla korvat pystyssä kysyen: Joko mennään, minä olen johtaja.