Hauhon ja Rengon terveysasemia uhkaa sulkeminen

Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen ammattijohdon mukaan julkisen terveyden palvelutason varmistamiseksi on parempi tinkiä toimitiloista kuin terveysalan henkilöstöstä ja kuntalaisten palveluista.

Hämeenlinna
Rengon terveysasema ulkoa
Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan terveyspalvelujen tasapainotusohjelmassa on nostettu esiin muun muassa Hauhon ja Rengon terveysasemien sulkeminen.

Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtajan Risto Mäkisen sekä muun asiantuntijajohdon mukaan toimitiloista tinkiminen turvaisi julkiset perusterveyspalvelut.

– Me tarkennamme sitä, että palveluiden määrästä ei voi leikata, koska jonot ovat pitkät jo nyt. Palveluiden laadusta ei voi leikata. Se, että tehtäisiin huonompaa tai huonommilla tuloksilla, ei ole tätä päivää.

– Jos raha ei kerta kaikkiaan riitä, vaikka verotulojen kertymän heikkouden vuoksi, sitten on pakko tehdä jotakin muuta. Silloin mietitään tuotetaanko ne (palvelut) keskitetymmin. Me olemme erittäin halukkaita kehittämään etäpalveluita ja liikkuvia palveluita.

"Kovin päätös on vähentää henkilöstöstä"

Rengon ja Hauhon terveysasemien sulkeminen riippuu siitä, paljonko poliitikoilla on kykyä ja halua tehdä kovia päätöksiä, sanoo Risto Mäkinen.

Sekä Hämeenlinnalla, että Suomella on edessään kovia päätöksiä, Mäkinen jatkaa.

Olemme omaa osuuttamme tehneet erittäin suurella antaumuksella, mutta nyt talouden yleiset suuntaukset näyttävät huolestuttavilta.

Risto Mäkinen

– Kaikkein kovin päätös on se, että vähennetään henkilöstöstä. Toiseksi kovimpia päätöksiä on se, että ratkaistaan jollakin tavalla muiden kustannusten pienentäminen.

Mäkisen mukaan ilman tuottavuusohjelmaa terveyspalvelujen kustannukset olisivat nyt 3,5 miljoonaa euroa enemmän.

– Olemme omaa osuuttamme tehneet erittäin suurella antaumuksella, mutta nyt talouden yleiset suuntaukset näyttävät huolestuttavilta.

Hämeenlinnan kaupunki terveyspalvelujen tilaajana on pyytänyt liikelaitokselta esityksiä talouden tasapainottamiseksi. Terveyspalvelut-liikelaitoksen alijäämät ovat paisumassa ensi vuoden aikana noin miljoonaan euroon.

Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen johtokunta käsittelee säästöjä 22. lokakuuta.