Hiljentyjien paratiisi on totta Lammilla

Hämeenlinnan Lammista on muodostunut hiljentyjien paratiisi. Tähän mennessä jo kaksi hengellistä toimijaa on asettunut tyhjilleen jääneisiin tiloihin. Ortodoksit ostivat Hämeenlinnan kaupungilta Ronnin laitosalueen, zen-buddhistit puolestaan Kataloisten entisen koulun.

Kotimaa
Mietiskelyä zendosalissa
Timo Leponiemi / Yle

Kuntaremonttien jälkeen monilla paikkakunnilla on nyt runsaasti tyhjilleen jääneitä kouluja ja muita rakennuksia. Hämeenlinnaan liitetyn Lammin kunnan alueella kaksi paikkaa on jo löytänyt uudet omistajat hiljaisuuden ja mielenrauhan etsijöistä.

Uudet käyttäjät hykertelevät tyytyväisyyttään löytämiinsä tiloihin.

Hiljaisia retriittejä

Kataloisten koulu Lammilla sai tänä kesänä uuden omistajan, kun amerikkalaisnainen Karen Terzano osti koulurakennuksen ja vuokrasi sen zen-buddhistien Tavallinen Mieli Zendo -yhdistykselle. Koulutoiminnasta vapaaksi jäänyt tila henkii nyt hiljaisuutta.

– Tämä paikka on ihan mahtava meidän käyttöön. Me pystymme ottamaan tänne 25, jopa 35 henkeäkin niin, että me voimme pitää täällä retriittiä. Se tarkoittaa, että me istumme, teemme ruokaa, siivoamme ja nukumme täällä.

– Uskomaton juttu, että me olemme saaneet tämän paikan käyttöömme, iloitsee Tavallinen Mieli Zendon meditaatio-ohjaaja Hannu Välimäki.

– Ei minulla ole ollut tällaisesta mitään valmista unelmaa. Tämä on ehdottomasti enemmän totta kuin unelma kaikessa mielessä.

Suunnitelmissa kaksi luostaria Lammille

Samanlaista tyytyväisyyttä Lammilta löytyneeseen paikkaan suitsuttaa myös Ronnin laitoskiinteistön ostaneen Athos-Säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen.

Paikka on erittäin upea ja vastaanotto täällä Lammilla on ollut aivan erinomainen.

Hannu Pöyhönen

– Me olemme olleet todella tyytyväisiä. Paikka on erittäin upea ja vastaanotto täällä Lammilla on ollut aivan erinomainen. Alkuvaikutelmat ovat hyvin myönteiset.

Athos-säätiön suunnitelmissa on perustaa Lammille omat luostarit miehille ja naisille.

– Tämän paikan rauhallisuus, tämän paikan luonnonkauneus, hyvä ilmapiiri ja tämän paikan laajuus antavat mahdollisuuden monille tulevaisuuden suunnitelmille.

– Voisi sanoa, että tämä paikka on meidän mielestämme ihanteellinen. Hyvin minimaalisella etsinnällä löysimme heti omasta mielestämme parhaan paikan. Meillä on sellainen vahva tunne, että me olemme tulleet oikeaan paikkaan. Tämä on meidän kotimme, uskoo Pöyhönen.