1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Solsidanin luoja: Alex on kuin minä 10 vuotta sitten

Solsidan-komediasarjan hahmot pysyvät tulevilla kausilla samanlaisina kuin ennenkin, sarjaa käsikirjoittavat ja siinä näyttelevät Felix Herngren (Alex) ja Josephine Bornebusch (Mickan) lupaavat.

kulttuuri
Neljä solsidanin näyttelijää.
Sarjan pääparia Anna ja Alexia näyttelevät Felix Herngren (toinen vas.) ja Mia Skäringer (toinen oik.). Josephine Bornebusch (vas.) on hienosteleva Mickan ja Henrik Dorsin (oik.) saita Ove.

Ruotsalainen komediasarja Solsidan - Onnea onkimassa menestyy pitkin Pohjoismaita. Yle tapasi sarjan näyttelijöitä neljännen tuotantokauden ensi-illan kynnyksellä.

Sarjan luoja ja päähenkilöä Alexia esittävä Felix Herngren uskoo, että sarjan menestyksen syy on arjen tilanteiden yleismaailmallinen tunnistettavuus.

- Mielestäni olisi aika yksinkertainen analyysi väittää, että sarja olisi kuvaus nimenomaan yläluokasta. Fredden ja Mickanin elämä on yläluokkaista, mutta he kohtaavat aivan samoja ongelmia kuin työväenluokkaisetkin.

Samaa mieltä on Mickania esittävä Josephine Bornebusch.

- Onko aikaa lapsille, onko aikaa parisuhteelle, stressaavatko työt? Ne ovat ihmisten yhteisiä vaikeuksia. Juoni on vain paketoitu ympäristöön, jota on kiva katsella.

Kuinka paljon esität itseäsi?

Josephine Bornebusch on osallistunut sarjan käsikirjoittamiseen. Hän ei kuitenkaan näe lainanneensa Mickanille mitään muuta kuin kehonsa ja kasvonsa. Muuta yhteistä ei näyttelijän mielestä hahmoista löydy.

Felix Herngren puolestaan kertoo Alexin pohjautuvan hyvinkin paljon häneen itseensä - kymmenen vuoden takaa.

- Erosin kymmenen vuotta sitten edellisestä vaimostani. Vanha liittoni muistutti Annan ja Alexin suhdetta vaikeuksineen. Menin terapiaan. Avioiduin uuden ihmisen kanssa. Nyt olen parempi käsittelemään konflikteja, Herngren kuvailee.

Ove ja Mickan enemmän yhdessä

Uusi kausi pitää sisällään tummempiakin sävyjä, sillä heti kättelyssä on luvassa tutun hahmon hautajaiset. Varsinaista hahmojen muuttumista ei fanien kannata pelätä.

- Huumorissa on tärkeää, että hahmot eivät liikoja kehity muuksi kuin ovat. Toisin on draamassa, jossa hahmojen on suorastaan pakko kehittyä tarinan alun ja lopun välillä, Bornebusch pohtii.

Solsidan rakentuu voimakkaille henkilöhahmoille, mutta suinkaan kaikki hahmoista eivät ole tekemisissä keskenään.

- Tulossa on kyllä edelleen paljon pariskuntien omia kohtauksia, mutta välillä on kiva sekoittaa. Niinpä tällä kaudella esimerkiksi Mickan ja Ove ovat enemmän yhdessä kuin aiemmin. Siitä tulee hauskaa, Bornebusch paljastaa.

Tuttujen hahmojen ja kameran takana työskentelee yhteenhitsautunut tuotantoryhmä.

- On hienoa aloittaa hommat aina loman jälkeen. Kuin palaisi koulukavereiden luo, Felix Herngren myhäilee.

Soldanista on jo luvattu viides tuotantokausi.

- Niin pitkään kuin on katsojia, aiomme jatkaa, Josephine Bornebusch sanoo.

Sarjan uudet, neljännen tuotantokauden jaksot käynnistyvät Yle Fem -kanavalla sunnuntaina 20.10.

Lue seuraavaksi