Hyppää sisältöön

Muikunmäti on jäämässä kalastajien käsiin

Kalatukut eivät tällä hetkellä ota vastaan muikunmätiä lainkaan. Ylitarjonnan ja vähentyneen kysynnän vuoksi hintaan kohdistuu nyt alennuspaineita.

Kuva: Yle / Jorma Kääpä

Joulun alla muikunmädistä voidaan pyytää jopa yli sata euroa kilolta. Nyt kauden alussa mätiä on saanut huomattavasti halvemmallakin - ja hintaan kohdistuu edelleen alennuspaineita. Muikunmädistä on nimittäin nyt ylitarjontaa.

- Näkymät ovat vähän synkät. Tilanne on outo, koska tällaiseen ei ole totuttu. Tähän saakka muikunmäti on mennyt kaupaksi tuoreena ja kohtuuhinnalla, kalastaja Jorma Kääpä Kuhmoisista sanoo.

Koko maassa muikkusaaliit ovat olleet hyviä ja tukkujen varastot ovat täynnä. Kalastajat ovat tarjonneet muikunmätiä jopa puoleen hintaan tukuille.

- Myös ravintolat ja vähittäiskaupat ovat pienentäneet ennakkotilauksiaan, Kääpä sanoo.

Ruotsin vienti ei vedä

Suomalaiset syövät mätiä pääasiassa jouluna, pääsiäisenä ja blinikautena ravintoloissa. Aikaisemmin suuri osa muikunmädistä on mennyt Ruotsiin, mutta nyt vienti ei vedä.

- Vienti on jostain syystä kuulemma tyrehtynyt kokonaan. Ja se aiheuttaa, että kaikki mäti tulee Suomen markkinoille, mitä saadaan ja se on liikaa, Kääpä toteaa.

Muikunmäti on kalastajille tärkeä tuote, sillä monet sisävesikalastajat saavat siitä jopa 70 prosenttia tuloistaan.