EU ja Kanada sopivat vapaakaupasta - "Kanadan historian tärkein sopimus"

Jos sopimus hyväksytään paikallistasolla, tuo se miljardien eurojen lisäyksen EU:n ja Kanadan väliseen kauppavaihtoon. EU toivoo sen myös edistävän USA:n kanssa käytäviä vapaakauppaneuvotteluita.

talous
Stephen Harper ja Jose Manuel Barroso
Kanadan pääministeri Stephen Harper (vasemmalla) ja Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso tiedotustilaisuudessa vapaakauppasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Brysselissä 18. lokakuuta 2013.Olivier Hoslet / EPA

Euroopan unioni ja Kanada ovat päässeet yhteisymmärrykseen vapaakauppasopimuksesta. Sopimuksen uskotaan lisäävän kaupankäyntiä ja parantavan työllisyyttä.

Sopimuksen myötä lähes kaikki tullitariffit Kanadan ja EU-maiden välisestä kaupalta poistuvat, säädöksiä yhdenmukaistetaan ja byrokratiaa vähennetään.

- Tämä on iso sopimus. Tämä on isoin sopimus, mitä Kanada on koskaan tehnyt, riemuitsi Kanadan pääministeri Stephen Harper.

Neljän vuotta neuvoteltu sopimus edellyttää vielä EU:n parlamentin ja jäsenmaiden sekä Kanadassa liittovaltion ja aluehallinnon hyväksynnän. Sen uskotaan astuvan voimaan vuonna 2015.

Jos sopimus saa lopullisen hyväksynnän, sen uskotaan kasvattavan EU:n ja Kanadan välisen kauppavaihdon arvoa viidenneksellä yli 25 miljardiin euroon.

Kanadassa sen lasketaan tuovan jopa 80 000 työpaikkaa, avaahan se ovia puolen miljardin asukkaan markkina-alueelle. Sopimuksen arvellaan olevan merkittävämpi, kuin Pohjois-Amerikan maiden NAFTA-sopimus.

EU:lle sopimuksen merkitys on vähäisempi, mutta sen uskotaan nopeuttavan Yhdysvaltain kanssa käytäviä vapaakauppaneuvotteluita.

Suurimman muutoksen sopimus tuo maataloustuotteiden kauppaan. Kanada voi jatkossa tuoda 80 000 tonnia sianlihaa ja 50 000 naudanlihaa EU-alueelle ilman tullimaksuja. EU:n puolella eniten hyötyvät juustonvalmistajat, jotka voivat yli kaksinkertaistaa korkealaatuisten juustojen viennin.

Lähteet: Reuters, AP