1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italialaisoikeus määräsi Berlusconin kahdeksi vuodeksi syrjään politiikasta

Tuomiolla ei kuitenkaan ole vaikutusta ennen kuin Italian senaatti on äänestänyt erottamisesta. Parlamentin ylähuone äänestää asiasta tiettävästi ensi kuussa.

Silvio Berlusconi Kuva: Angelo Carconi / EPA

Italiassa milanolainen oikeusistuin on määrännyt, että entisen pääministerin Silvio Berlusconin on pysyttävä kaksi vuotta poissa julkisista viroista. Tuomio on osa Berlusconin saamaa tuomiota veronkierrosta.

Tuomiolla ei kuitenkaan ole vaikutusta ennen kuin Italian senaatti on äänestänyt erottamisesta. Parlamentin ylähuone äänestää asiasta tiettävästi ensi kuussa. Senaatin komitea on jo esittänyt Berlusconin erottamista.

Italian korkein oikeus hylkäsi elokuun alussa Berlusconin toisen ja viimeisen vetoomuksen tuomiosta. Berlusconin saama vankeusrangaistus sekä kielto toimia julkisissa viroissa jäi näin voimaan. Toimintakiellon pituus jäi kuitenkin vielä oikeuden päätettäväksi. Milanolaisoikeus hyväksyi syyttäjän vaatiman kahden vuoden kiellon.

Berlusconi, 77, ei kuitenkaan joudu vankilaan kärsimään saamaansa vankeustuomiota, vaan korkean ikänsä vuoksi hän voi suorittaa tuomionsa kotiarestissa tai yhdyskuntapalveluksessa.