Australiassa tutkitaan armeijan harjoitusten ja pensaspalojen yhteyttä

Paloissa on tuhoutunut tai vahingoittunut noin 300 rakennusta. Sammutustyöt kestänevät viikkoja.

Ulkomaat
Australialainen Sean Butler seisoo pensaspalojen tuhoamassa maisemassa Lithgowissa.
Australialainen Sean Butler tutki pensaspalojen aiheuttamaa tuhoa Lithgowissa torstaina.Dean Lewins / EPA

Australian puolustusvoimat tutkii, onko armeijan keskiviikkoisilla räjähdeharjoituksilla ja Lithgowin alueella laajaksi levinneellä pensaspalolla yhteyttä toisiinsa, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.

- Palo syttyi 16. lokakuuta. Puolustusvoimien tykistöharjoitukset olivat samana päivänä. Puolustusvoimat tutkii, onko näillä kahdella tapahtumalla yhteyttä, kerrotaan Puolustusvoimien tiedotteessa.

Pensaspalot ovat riivanneet kaakkoista Uuden Etelä-Walesin osavaltiota tällä viikolla. Pelastuviranomaisten mukaan alueella riehuu arviolta 80 paloa, joista noin 20:ta ei ole saatu hallintaan lauantaina viilenneestä säästä huolimatta. Esimerkiksi Lithgown ja Bilpin kaupunkien välisellä alueella, noin 80 kilometriä Sydneystä luoteeseen, on palanut arviolta 30 000 hehtaaria maastoa. Australian paloissa arvioidaan tuhoutuneen tai vahingoittuneen noin 300 rakennusta.

Pelastusmiehiltä uskotaan kestävän vielä viikkoja, ennen kuin he saavat palot täysin nujerrettua. Sunnuntaille on ennustettu lämpenevää säätä ja puuskittaista tuulta, joiden uskotaan hankaloittavan sammutustöitä.