1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vaskitsa kohtaa loppunsa vuoden luontokuvassa

Tuomaristo ihasteli Jukka-Pekka Tikkasen ikuistaman käärmekuvan tilannetta, jota vain harva pääsee todistamaan. Yleisö valitsi suosikikseen Juan Carlos Claros Cruzin tuhkelosienikuvan.

Vuoden 2013 luontokuvana Jukka-Pekka Tikkasen käärmekuva “Elävältä nielty”. Kuva: Jukka-Pekka Tikkanen

Espoolaisen Jukka-Pekka Tikkasen käärmekuva Elävältä nielty on palkittu vuoden 2013 luontokuvana. Kuvassa käärme nielee saaliiksi nappaamaansa vaskitsaa. Palkinnon jakaa Suomen Luonnonkuvaajat ry.

Tuomariston mukaan kuvassa on ikuistettu tapahtuma, jota vain todella harva pääsee todistamaan. Tuomaristo kehuukin kuvaa huikeaksi.

– Tämä on luontokuvausta parhaimmillaan ja kuva tämän kilpailun kiistaton voittaja. Antaa katsojalle poikkeuksellisen vahvan katsomiselämyksen, tuomaristo perustelee valintaa.

Tikkanen onnistui taltioimaan tilanteen käydessään tutulla kuvauspaikallaan katsomassa, olisivatko rantakäärmeet sammakkojahdissa. Kuvaaja kertoo vaskitsan yrittäneen riuhtoa itseään irti käärmeen otteesta.

– Yhtäkkiä lisko lopetti liikkumisen ja käärme alkoi niellä sitä. Silloin päätin ottaa riskin ja vaihdoin lähilinssin kameraan ja lähestyin käärmettä hitaasti samalla toivoen, ettei se häiriinny ja hylkää saalista. Metrin päästä menin makuulle ja aloin napsia kuvia laukun päältä, Tikkanen kuvailee kuvaustilannetta.

Vuoden luontokuva -kilpailun yleisön suosikki oli Juan Carlos Claros Cruzin tuhkelosienikuva Uusi alku. Kuva palkittiin myös Kasvit-sarjan parhaana.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätyksellisen paljon kuvia, kaikkiaan 11 555 kuvaa yli tuhannelta kuvaajalta.