Australian maastopalot uhkaavat yhtyä jättimäiseksi hornaksi

Palomiehet pelkäävät, että kaksi suurta paloa on sääolojen vuoksi yhtymässä satojen kilometrien mittaiseksi tulirintamaksi. Palojen savut vaikeuttavat elämää Sydneyssä.

Ulkomaat
Palomiehiä sammuttamassa paloja.
Palomiehet yrittävät rajoittaa palon etenemistä Sydneyn länsipuolellaDan Himbrechts / EPA

Australiassa palomiehet yrittävät taistella New South Walesin osavaltion maastopaloja vastaan. Palomiehet ovat sytyttäneet hallittuja paloja estämään sitä, että kaksi isoa maastopaloa yhtyisi valtavaksi palorintamaksi Blue Mountainsin alueella Sydneyn liepeillä.

Sammutusponnisteluista huolimatta osavaltion alueella kytee yhä 58 paloa, joista 14 on täysin hallitsemattomissa. Pahin tilanne on Lithgown kaupungin lähellä Sydneyn länsipuolella, jossa suurpalo on tuhonnut jo lähes 40 000 hehtaaria maastoa. Palo uhkaa Bilpinin, Bellin, Clarencen ja Darganin taajamia.

Mahdollinen suurpalorintama saattaisi olla jopa satojen kilometrien mittainen, sanoo ABC (siirryt toiseen palveluun). Eilen sunnuntaina osavaltioon julistettiin hätätila palojen vuoksi.

- En olisi koskaan uskonut käyttäväni sanaa megapalo, äimistelee New South Walesin maaseutualueen palopäällikkö Shane Fitzsimmons.

- Mutta totuus on, että mallinnuksien mukaan on olemassa kaikki mahdollisuudet siihen, että näiden sääennusteiden mukaan nämä kaksi paloa, erityisesti vuoriston takapuolella, yhdistyvät jossain vaiheessa, hän jatkoi.

Paloja on lietsonut kuuma ja kuiva sää sekä erittäin kova tuuli. Sääolot vielä pahenevat lähipäivinä.

Maastopalojen savut vaikeuttavat elämää Sydneyssä, missä ihmisiä on kehotettu välttämään tarpeetonta ulkoilua ja pitämään ikkunat suljettuina sankan savusumun vuoksi.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset