Le Monde: USA nauhoitti salaa miljoonia puheluja Ranskassa

Edward Snowdenin vuotamat asiakirjat kertovat, että Yhdysvallat vakoili järjestelmällisesti ranskalaisia poliitikkoja ja liike-elämää. Meksikossa Yhdysvaltain urkkijat pääsivät käsiksi presidentin sähköposteihin, kertoo toinen lehtitieto.

Ulkomaat

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA nauhoitti viime vuodenvaihteessa salaa kymmeniä miljoonia Ranskassa soitettuja puheluja, sanoo Le Monde -lehti. NSA:n entisen työntekijän Edward Snowdenin vuotaman asiakirjan perusteella kuukauden aikana talletettiin tiedot 70,3 miljoonasta puhelusta.

Lehden mukaan NSA taltioi automaattisesti kaikki tietyistä numeroista soitetut puhelut ja lähetetyt tekstiviestit.

Asiakirjojen perusteella näyttää siltä, ettei kohteina ollut vain terrorismista epäiltyjä, vaan myös nimekkäitä poliitikkoja, liike-elämän edustajia ja virkamiehiä, Le Monde kirjoittaa.

Ranskan sisäministeri Manuel Valls pitää tietoja järkyttävinä ja aikoo vaatia Yhdysvalloilta selitystä. Yhdysvaltain Ranskan-suurlähettiläs sai jo maanantaina kutsun tulla Ranskan ulkoministeriön kuultavaksi.

Suurimmat liittolaiset urkituimpia

Le Monde on selvittänyt Snowdenin antamien tietojen perusteella myös koko maailman urkintaluvut tämän helmikuun alkupuolelta maaliskuun alkupuolelle.

Niiden perusteella NSA haravoi kuukaudessa tietoonsa 124,8 miljardia puhelua ja tekstiviestiä ja 97,1 miljardia sähköpostia.

Euroopassa NSA:ta kiinnostivat eniten Yhdysvaltain läheiset liittolaiset Saksa ja Britannia. Ranska oli kolmanneksi seuratuin.

Meksikossa urkinta ylsi korkeimmalle tasolle

Saksalainen Der Spiegel -lehti puolestaan kertoo, että Yhdysvaltain agentit pitivät vuosien ajan järjestelmällisesti silmällä Meksikon entisen presidentin Felipe Calderónin ja ministerien sähköpostiliikennettä.

Salaisen asiakirjan mukaan NSA kuvasi lähdettä herkulliseksi, koska siitä saatiin tietoa Meksikon poliittisen järjestelmän toimivuudesta ja maan vakauden tilasta.

Jo viime kuussa brasilialainen Globo-tv-kanava kertoi NSA:n urkkineen Meksikon tuolloisen presidenttiehdokkaan, nykyisen presidentin Enrique Peña Nieton ja hänen lähipiirinsä yhteydenpitoa toissa kesänä.

Presidentti siunasi urkinnan

Der Spiegelin kertoma tieto siitä, että urkinta oli järjestelmällistä, kiristänee Yhdysvaltain ja Meksikon välejä entisestään – etenkin, kun tuolloisella presidentillä Calderónilla oli läheisemmät suhteet Yhdysvaltoihin kuin kenelläkään edeltäjistään.

NSA:n asiakirjojen mukaan Meksiko ja Brasilia olivat korkealla merkittävimpien urkintakohteiden listassa, jonka virasto laatii viime keväänä. Valinnoilla oli presidentin siunaus, NSA:n salaiset dokumentit osoittavat.

Meksikossa NSA:ta kiinnosti ensi sijassa huumekauppa, mutta myös muun muassa sotilaallinen voima ja johtajuuskysymykset olivat urkintalistalla, Der Spiegel kirjoittaa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset