1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Valtavia joutsenparvia nähty Lapissa

Kemijärvellä on nähty parvi, jossa oli enimmillään vajaat 1 500 laulujoutsenta. Myös Tornionjoen Karunginjärvellä nähtiin 1 400 joutsenta, ja Rovaniemellä Ounasjokisuistossa uiskenteli satoja joutsenia. Linnut kokoontuvat yhteen tankkaamaan ja lepäämään ennen muuttomatkaa.

Laulujoutsenia Kemijärvellä viikonloppuna. Kuva: Pirkka Aalto

Siellä missä on joutsenia, on myös muita lintuja, Lapin Radion lintuasiantuntija Pirkka Aalto kertoo.

- Kemijärvellä on nähty myös useita sorsalintuja, joiden yllä kaarteli merikotkakin. Pikkuinen paniikki siinä syntyi lintujen joukossa, mutta ei tainnut saada sorsaa kynsiinsä. Muut linnut seuraavat mielellään joutsenia, jotka kuopsuttavat veden pohjasta ravinteita muidenkin syötäväksi.

- Hiiripöllöjä on näkynyt viime viikkoina eri puolilla aluettamme ja myös viehättävillä pyrstötiaisilla on vaellus menneillään. Pähkinänakkeleita on havaittu syksyn mittaan kolmessa eri paikassa, ja niin ikään vaelluslintuihin lukeutuva valkoselkätikka nähtiin 14.10. Rovaniemellä, kertoo havainnoistaan Pirkka Aalto.

Satapäisiä tilhiparvia on viimeisen viikon aikana nähty vain Rovaniemen keskustassa, jossa Asemieskadulla on pyörinyt enimmillään 600 töyhtöpäätä.

Harvinainen vieras Siperiasta

Pirkka Aallon mukaan syksyn suurin harvinaisuus alueellamme on toistaiseksi ollut Rovaniemen Aronperällä 11. - 13.10. viihtynyt isokirvinen, vieras kaukaa Siperiasta. Samalla paikalla on päästy seuraamaan myös meidän leveysasteillamme harvinaisia hemppoja, ja Kittilässä, Enontekiöllä ja Ylitorniolla on havaittu vuorihemppoja.

Muita harvinaisuuksia ovat olleet Rovaniemen Ounasjokisuistossa 10.10. pulikoinut pikku-uikku ja Inarin Pikku-Petsamossa 1.10. havaittu harjalintu. Turturikyyhkyt on havaittu Muoniossa ja Sodankylässä, ja Rovaniemen Ahokankaantiellä talvehtii jälleen ainakin yksi turkinkyyhky.

Osallistu joutsenbongaukseen

Ensi viikonloppuna eli 26. - 27.10. järjestetään Suomessa valtakunnallinen ”Joutsenbongaus”. Tapahtuman tarkoitus on selvittää, kuinka paljon kansallislintujamme maassamme oleilee ja mille alueille ne kerääntyvät lepäilemään ja ruokailemaan.Joutsenbongaus järjestettiin ensimmäisen kerran viime syksynä, jolloin marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetyssä tapahtumassa ilmoitettiin yli 2300 havaintoa ja havaittiin lähes 50 000 laulujoutsenta. Joutsenbongauksen ohjeet ovat seuraavat: Laske tai arvioi näkemiesi joutsenten lukumäärä.

Jos havainnoit useammalla paikalla, laske määrät kultakin paikalta erikseen. Voit ilmoittaa myös tietoja joutsenille vaarallisista sähkölangoista, vaikket olisi viikonloppuna havainnut yhtään joutsenta. Ilmoita havaintosi verkkolomakkeella, joka avataan osoitteessa www.birdlife.fi lauantaina Joutsenbongauksen alkaessa. Osallistumalla Joutsenbongaukseen voit vaikuttaa oman alueesi joutsenten hyvinvointiin ja osallistut samalla arvontaan, jossa voi voittaa erilaisia palkintoja.

Pirkka Aallon mukaan joutsenilla ei ole kiiretta muuttaa talvehtismiseuduilleen, niin kauon kunhan vesistöt eivät jäädy.

- Loka-marraskuun vaihteessa laulujoutsenten määrä lieneekin Suomessa suurimmillaan, sillä oman kantamme lisäksi meillä lepäilee Venäjällä pesineitä joutsenia, ja vain pieni osa linnuista on ehtinyt poistua Suomesta.