Pian kiellettävää kylmäainetta vain vähän Kuopion elintarvikeyrityksissä

Kuopion kaupunki tarkasti kesän aikana yli 20 elintarvikealan yritystä selvittääkseen, millä tolalla kylmälaitteiden kunto on. Samalla tutkittiin, kuinka paljon yrityksillä on vielä käytössä vuonna 2015 kiellettävää, otsonikerrosta tuhoavaa R22-kylmäainetta.

otsonikerros
Pakastealtaita päivittäistavarakaupassa
Sini Ojanperä / Yle

Elintarvikealan yritysten kylmäaineiden käytössä ei ole suuria puutteita Kuopiossa. Kaupungin ympäristöterveydenhuolto tarkasti kesän aikana 22 eri kohdetta, muun muassa elintarvikemyymälöitä, liha- ja kala-alan laitoksia sekä leipomoita.

Kohteissa oli vain vähäisiä määriä vuonna 2015 kiellettäviä kylmäaineita. Jatkossa kiellettyä, otsonikerrosta tuhoavaa kylmäainetta R22 oli käytössä tarkastetuissa kohteissa 125 kiloa eli vain 1,4 prosenttia kohteiden kylmäaineiden kokonaismäärästä.

Tuleva käyttökielto voi tuoda isojen kylmälaitteiden käyttäjille ongelmia, sillä vuotavia järjestelmiä ei voida enää jatkossa täyttää R22-kylmäaineella.

Suurin osa Kuopiossa tarkastetuista yrityksistä oli huolehtinut hyvin kylmälaitteiden huolloista. Huomautettavaa löytyi kolmessa yrityksessä.