1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Silkkiapina on kohtelias keskustelija

Valkotupsusilkkiapinat ovat ihmisten lisäksi ainoita eläimiä, jotka odottavat, että toinen saa sanottua asiansa loppuun. Yhdysvaltalaistutkimuksen yhtenä tavoitteena on auttaa kommunikaatiohäiriöistä kärsiviä ihmisiä.

Silkkiapinoiden keskinäistä kommunikaatiota selvittänyt tutkimus on löytänyt niiden ääntelystä yhteneväisyyksiä ihmisten keskustelukulttuuriin. Tutkijat havaitsivat, että silkkiapina antaa toverinsa lopettaa viestimisen, ennen kuin huutaa oman vastauksensa.

Puheenvuoron odottaminen on tyypillistä kaikille ihmiskulttuureille, mutta koska sitä ei ole aiemmin havaittu eläimillä, käyttäytymismallin kehittymisen juuret ovat olleet epäselvät. Ihmisen lähimmillä apinasukulaisilla, simpansseilla, vastaavaa vuoroviestinnän tapaa ei ole.

New Jerseyn ja Princetonin yliopistojen tutkijat valitsivat valkotupsusilkkiapinat tutkimuskohteeksi, koska ne ovat ihmisen tavoin pääsääntöisesti ystävällismielisiä toisiaan kohtaan ja viestivät äänin, mistä simpanssi ei niinkään piittaa.

Keskustelukumppanin innostus tarttuu

Tutkijat nauhoittivat viestinvaihtoa, jota apinat kävivät keskenään, vaikka eivät nähneet toisiaan. Nauhoituksista ilmeni, etteivät otukset koskaan huudelleet samaan aikaan. Toisen lopetettua ne odottivat vielä keskimäärin viisi sekuntia varmistuakseen, että oli niiden vuoro.

Olennaista on, että sääntö pätee valkotupsusilkkiapinoiden kaikkeen yhteydenpitoon. Siten se erottuu joidenkin lintu- ja sammakkokoiraiden kosiokiistelystä, jossa on kaksi osapuolta.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että keskustelijat innostavat toisiaan: kun yksi lisää vauhtia, toinen ottaa mallia. Juuri niin tapahtuu myös ihmisten kesken.

Princetonin yliopiston neurobiologi Asif Ghanzanfar kertoo, että seuraavaksi aletaan selvittää vuoroviestinnän hermostollista pohjaa ja sitä, miten poikasen sikiövaihe ja emon varhainen viestinsä vaikuttavat. Yhtenä tavoitteena on saada lisätietoa kommunikaatiohäiriöistä kärsivien ihmisten avuksi. Ghanzanfar sanoo.

Tutkimus on julkaistu Current Biology -lehdessä, ja siitä kertovat myös muun muassa Nature- ja Science Daily -lehdet.