Australian maastopalot kyseenalaistavat hallituksen ilmastopolitiikan

Pääministeri Tony Abbot kutsui vaalien alla ilmastonmuutostutkimuksia roskaksi, mutta on sittemmin myöntänyt ilmaston muuttumisen todeksi. Maastopalojen yltyessä Abbotilta perätään konkreettisia ilmastotoimia.

Ulkomaat

Vaikka Australiassa ollaan perinteisesti haluttomia yhdistämään yksittäiset sääilmiöt koko ilmaston muuttumiseen, ja sitä yrittäviä syytetään tragedioiden käyttämisestä poliittisina pelinappuloina, niin viime aikojen maastopalot ovat lietsoneet keskustelua myös kokonaisilmiöstä.

Australian helleaallot ovat yhä kuumempia ja toistuvampia. 1960-lukuun verrattuna kuumimpien päivien määrä on kaksinkertaistunut, ja samalla ovat lisääntyneet maastopalot. Tänä vuonna ne riehuvat valloillaan jo ennen kesän tuloa. Pahin kausi on yleensä joulukuusta helmikuuhun.

Konservatiivipääministeri Tony Abbotin ilmastopolitiikan vastustajat kysyvät, aikooko viime kuussa valtaan tullut hallitus tyytyä kieltämään ilmastonmuutoksen vaikutukset vai ryhtyykö se kannustamaan kasvihuonepäästöjen vähentämiseen.

Abbotin keskeinen vaalilupaus oli, että hän kumoaa sosialistihallituksen ilmastolain, jossa päästöistä joutuu maksamaan. Hän sanoi, että ellei hänen tahtoaan viime vuonna käyttöön otetun hiilidioksidiveron kumoamisesta noudateta, hän on valmis hajottamaan parlamentin molemmat kamarit.

Vero on perusteeton ja sen tueksi esitetyt tieteelliset tutkimukset roskaa, Abbot suomi.

Lausunnot pehmentyivät, politiikka ei

Maastopalojen lähestyessä Sydneyn suurkaupunkia Abbotia on vaadittu tilille lausunnoistaan. Ilmastonmuutokseen perehtyneen riippumattoman The Climate Institute -tutkimuslaitoksen mukaan Australia tarvitsee kipeästi uskottavan ilmastopolitiikan.

Abbot on viime aikoina pehmentänyt lausuntojaan myöntämällä, ettei ilmastonmuutos ole kuvittelua. Hän on luvannut rahoitusta joillekin projekteille, jotka vähentäisivät kasvihuonekaasupäästöjä ja rankaisisi huolettomasti päästeleviä yrityksiä.

Toisaalta hän aloitti kautensa lopettamalla lähes ensitöikseen valtion ilmastokomission ja ilmastonmuutosviraston, joilla on ollut vastuu ilmastonmuutostutkimusten tulosten raportoinnista ja päästöjen välttämiseen tähdänneestä neuvonnasta.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset