Osuustoiminta joutumassa aiempaa kovemman verotuksen kohteeksi

Valtiovarainministeriö suunnittelee rajua kiristystä osuuskuntien maksamien korkojen verotukseen. Esimerkiksi useiden osuuskauppojen jäsenille voi tulla lisää veroja maksettavaksi.

talous
S-Ketjun etukortti.
Yle

Osuuskuntien omistajat ovat joutumassa huomattavasti aiempaa kovemman verotuksen kohteeksi. Tähän saakka osuuskuntien maksamat osuusmaksujen korot ovat olleet verovapaita 1500 euroon saakka. Jatkossa ministeriö haluaa korot verolle jo 100 eurosta alkaen.

Käytännössä osuusmaksujen korkojen verotuksen muutos ei koske sellaisia osuuskuntien jäseniä, jotka kuuluvat vain yhteen osuuskauppaan tai osuuspankkiin. Sen sijaan useisiin osuuskuntiin tai isompia osuusmaksun korkoja maksaviin osuuskuntiin kuuluville mahdollinen verouudistus toisi lisärasitteita.

Esimerkiksi 13 000 suomalaista kuuluu useisiin osuuskauppoihin, osa sijoitusmielessä. Osuusmaksujen korot ovat tällä hetkellä aivan omalla tasollaan, jopa parissakymmenessä prosentissa, kun pankkitililtä saa rahalleen korkeintaan runsaan prosentin korkoa. Osuuskuntiin sijoittamista on houkutellut paitsi lähes täydellinen riskittömyys, myös nollaverotus.

Vero koskee myös osuuskauppojen ja -pankkien omistajia

Uudistus on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Hiljaisuudessa valmistellusta uudistuksesta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti, jonka tietojen mukaan uudistus ei koskisi osuuskauppojen ja osuuspankkien korkoja. Tällaista rajausta ei kuitenkaan olla tekemässä, vaan kaikki osuusmaksujen korot ovat tulossa verolle, jos verotettava saa niitä enemmän kuin sata euroa vuodessa.

– Tämä koskee kaikkia osuuskuntia yhtä lailla. Aiempi 1500 euron raja laskee 100 euroon, jos esitys toteutuu. Se tarkoittaa, että ylimenevää osuutta kohdellaan samoilla periaatteilla kuin pörssiyhtiöiden maksamia osinkoja. Jos on vain yhden osuuskaupan tavallinen kuluttajajäsen, silloin verouudistuksella ei toki ole vaikutusta, erityisasiantuntija Anu Rajamäki valtiovarainministeriöstä sanoo.

Keskusta on jo ehtinyt arvostella verouudistusta. Puolueen pää-äänenkannattajan Suomenmaan haastatteleman kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) mukaan osuuskuntien verotuksen muutos romuttaisi suomalaisen osuustoimintaperiaatteen.

–Suuri osa Suomen elintarviketeollisuudesta toimii osuuskuntapohjaisesti. Kyse on satojen tuhansien suomalaisten työstä ja toimeentulosta, Lintilä sanoo Suomenmaalle.

Lintilä arvostelee myös uudistuksen sitä osiota, että osuuskunta ei voisi enää jatkossa vähentää tuloksestaan lainkaan ylijäämän palautusta, vaan siitä pitäisi maksaa yhtiöveroa.