Hyppää sisältöön

Kärkkäinen tuomittiin Magneettimedian juutalaiskirjoittelusta sakkoihin

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut ilmaisjakelulehti Magneettimedian päätoimittajan Juha Kärkkäisen 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehteä kustantava tavarataloyhtiö tuomittiin puolestaan 45 000 euron yhteisösakkoihin.

Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäinen Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa 30.9.2013 Kuva: Yle

Lisäksi yhtiö velvoitetaan poistamaan Magneettimedian nettisivuilla olevat juutalaisvastaiset kirjoitukset. Oikeuden mukaan kirjoitukset ovat sisällöltään lainvastaisia.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden tuomiossa todetaan muun muassa, että Kärkkäisen julkaisemat kirjoitukset ovat sisältäneet tietoja ja mielipiteitä, joissa selkeästi panetellaan tai solvataan juutalaisia. Kirjoituksia on oikeuden mukaan pidettävä vakavasti otettavana juutalaisvastaisena propagandana.

Kärkkäinen puolusti oikeudessa kirjoituksia kertomalla edustavansa vaihtoehtomediaa julkaisemalla kirjoituksia aiheista, joista ns. valtavirtamedia ei kerro. Julkaisujen tarkoituksena on Kärkkäisen mukaan ollut esittää kritiikkiä valtiota ja poliittista vallankäyttöä kohtaan eikä arvostella juutalaisia etnisenä tai poliittisena ryhmänä.

Oikeus myös totesi perusteluissaan, että kyse on yhtenäisestä tiedonlevityskampanjasta, sillä Magneettimedia on käsitellyt samaa aihepiiriä vielä oikeudenkäynnin aikana. Kärkkäisen julkaisemat kirjoitukset on selkeästi katsottavissa oikeuden mukaan vihapuheeksi, joka ei kuulu sananvapauden suojan piiriin.

Syyttäjä vaati alunperin Kärkkäiselle ehdollista vankeutta.

.
.