Itä-Helsingissä huudetaan vielä "bingo!"

Puotinharjussa toimii Helsingin ainut bingohalli, joka on vakiokävijöilleen tärkeä kohtaamispaikka. Automaattipöytä huolehtii, ettei voitto epähuomiossa mene ohi.

Helsingin ainut bingohalli sijaitsee Puotinharjun ostoskeskuksessa. Kuva: Yle Helsinki / Vera Zotow

Bingohallit ovat käyneet vähiin. Koko maassa bingoa voi enää pelata 20 - 30 hallissa, joista yksi on Puotinharjun ostoskeskuksessa Itä-Helsingissä. 

- Kyllä bingo on parhaat vuotensa nähnyt. On tullut paljon muita pelimuotoja. Internetin myötä tulleet pelit ovat vieneet nuorempia pelaajia, eikä uusia pelaajia oikein enää tule, sanoo Helsingin Finnbingon vastaava hoitaja Antti Virtanen.

- Pääasiassa täällä käy samoja tuttuja, jotka ovat eläkeläisiä. Ei käy turisteja, suoraan sanoen, hän jatkaa.

Kuulumisten vaihto olennainen osa

Sitä, että voitto menisi epähuomiossa ohi, ei enää tarvitse jännittää, sillä halutessaan voi pelata automaattipöydällä, joka laskee voitot pelaajan puolesta. Pelaajan tarvitsee vain seurata pelin kulkua.

- On tämä muuttunut. Pelikoneet ovat erilaisia, ne toimivat nyt tietokoneilla. Moni tulee tänne tapaamaan ystäviään ja kokeilemaan josko olisi tuuria, sanoo 30 vuotta Puotinharjun bingohallissa työskennellyt, eläkkeelle vastikään jäänyt Raija Lappalainen.

Rahapalkintojen jako kiellettyä

Bingo on poliisin luvanvaraista toimintaa. Laki estää rahapalkintojen jakamisen.

- Se on iso miinus koko toimialalle. Se on yksi syy, miksi tämä on jäänyt muiden pelimuotojen jalkoihin, Antti Virtanen sanoo.

Palkinnoksi bingon bongaaja voi sitä vastoin saada tavarapalkinnon. Enää ei jaeta polkupyöriä, vaan palkinnot ovat usein lahjakortteja, Antti Virtanen sanoo.

Bingohallien takana on yleensä jokin yleishyödylline yhdistys. Puotinharjun Finnbingon omistaa Helsingin Jalkapalloklubi. Kaikki bingon tuotto menee HJK:n tyttö- ja juniorijalkapallotoimintaan.

- Laskisin tämän kuitenkin uhkapeliksi. Mukaan voi kuitenkin osallistua vaikka vain yhdellä eurolla, joten isoja tappioita ei pääse tulemaan, Antti Virtanen sanoo.