Outokumpu: Oulun tiepöly ei poikkea koostumukseltaan tavanomaisesta

Outokummun teettämien tutkimusten perusteella Oulun seudulla autojen jakopäärikkojen syyksi epäilty ruskea pöly ei koostumukseltaan poikkea tavanomaisesta tiepölystä. Se ei sisällä esimerkiksi kromia, joka voisi olla peräisin tierakentamiseen käytetystä OKTO-murskasta.

Kotimaa
Outokummun ferrokromikuonasta valmistettua OKTO-mursketta lastataan dumpperiin Tornion tehtailla.
Antti Heikinmatti / Yle

Outokumpu kumoaa väitteet siitä, että autojen ennenaikaiset rikkoutumiset Oulu-Kemi-seudulla voisivat johtua teräsyhtiön kuonan käytöstä tierakentamisessa.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Oulu-Kemi-seudulla satojen autojen jakohihnat olisivat hajonneet ennenaikaisesti ja syyksi epäillään tiestä irtoavaa ruskeaa metallipölyä.

Outokumpu on teettänyt moottoreista kerätyistä pölynäytteistä tutkimuksia, joiden mukaan pöly on koostumukseltaan tavanomaista tiepölyä.

- Se ei sisällä esimerkiksi kromia, molybdeenia tai nikkeliä, jotka viittaisivat Outokumpuun, todetaan tutkimusraportissa.

Tutkimuksissa analysoitiin kaksi pölynäytettä. Niistä löytyi muun muassa rautaa, alumiinia ja magnesiumia sekä muita metalleja.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kemin seudulla tierakentamisessa on käytetty sekä Outokummun kromikuonasta valmistettua OKTO-eristettä että OKTO-mursketta asvaltin sideaineena.