Työ- ja elinkeinoministeriö näkee robotisaation mahdollisuutena

Suomi valmistautuu hiljalleen robottien ja automaation aiheuttamaan työelämän muutokseen. Työ- ja elinkeinoministeriössä muutos nähdään mahdollisuutena luoda uusia työpaikkoja Suomeen. Ensin pitää kuitenkin lisätä tietoisuutta robotisaatiosta.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyrkii herättämään keskustelua robotisaatiosta. Siksi Suomi osallistuu marraskuussa ensimmäistä kertaa EU:n robottiviikkoon.

Ministeriön strategiajohtaja Antti Joensuun mukaan viikon tarkoitus on saada aikaan laajaa keskustelua robotisaation vaikutuksista yhteiskunnassa. Hän arvioi, että Suomessa robotteihin ei vielä suhtauduta kovin vakavasti.

- Robottiviikon yksi tavoite voisi olla sellainen, että sen sijaan että sanan robotti lausuminen aiheuttaa alentuvan ymmärtäväisiä hymyjä, niin kun nyt tekee, niin pikemminkin tilalle tulisi aitoa kiinnostusta.

Joensuun mukaan automaatiolla on tulevaisuudessa yhä suurempi yhteiskunnallinen merkitys.

- Väestön ikääntyminen ja cleantech ovat tällaisia teemoja. Huoltosuhteet ja meidän kilpailukykymme ovat olleet paljon esillä. Kaikissa näissä saattaa olla, että robotisaatiolla on kohtuullisen nopeastikin merkittävää roolia, jos niin halutaan, Joensuu sanoo.

Työtä riittänee jatkossakin

Tutkijat ovat olleet huolestuneita, että työn automaation lisääntyminen voi aiheuttaa työttömyyttä.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan asiantuntijanakin toimivan Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitysjohtaja Olli Hietasen mukaan uusia työpaikkoja kyllä syntyy katoavien tilalle, kun ymmärrämme tulevaisuuden ihmisen tarpeita.

Hietasen mukaan kyse on enemmänkin elämäntapojen ja käyttökulttuurien muutoksesta kuin teknologisesta muutoksesta.

- Teknologia tulee tietyllä tavalla perässä ja meidän pitää ehkä paremmin ymmärtää tulevaisuuden ihmistä, jotta me tiedämme, mitä se ihminen haluaa tehdä, mitä se haluaa ostaa ja mihin se haluaa käyttää aikansa. Sen jälkeen meidän on mahdollista tuotteistaa sille niitä asioita ja kääntää meidän osaamistamme siihen suuntaan. Sieltä löytyy se työ, Hietanen sanoo.

Strategiajohtaja Joensuukaan ei allekirjoita robottien aiheuttamaa massatyöttömyyden uhkakuvaa. Hän arvioi, että robotisaatio on pikemminkin mahdollisuus luoda uusia työpaikkoja Suomeen.

Automaatio voi lisätä työpaikkoja

Joensuun mukaan Suomessa on jo kiinnostavia robotteja ja keinoälyä hyödyntäviä start-up-yrityksiä kuten ZenRobotics, jonka tekoälysovellus käsittelee rakennusten purkujätettä. Se poimii arvokkaita raaka-aineita jätevirrasta koneoppimisteknologian avulla.

Myös Uudenkaupungin autotehtaan Mersu-sopimus ja Valtavalo Oy:n LED-valaisintehdas Kajaanissa ovat Joensuun mukaan hyviä esimerkkejä siitä, miten robotisaation avulla on saatu lisää työpaikkoja Suomeen.

- Tämä on tällainen murroskohta, jossa nyt elämme, kun robotisaatio kehittyy. Sensoritekniikan, tekoälytekniikan ja kaiken muun siihen liittyvän myötä me olemme sellaisessa tilanteessa, että valtavia mahdollisuuksia avautuu koko ajan ja niiden hyödyntämiselle on aina mahdollisuus, Joensuu sanoo.

Suomessa ei ole tällä hetkellä robottipolitiikka. Esimerkiksi naapurissamme Ruotsissa on käynnissä Robotdalen-hanke, jonka tarkoitus on kehittää robotiikkaan liittyviä kaupallisia innovaatioita.

Joensuun mukaan ryhmä suomalaisia matkustaa tällä viikolla Ruotsiin tutustumaan Robotdaleniin.