Roskakalat päätyvät kompostiin

Kouvolan Voikkaan Sompasenjärvellä tehtiin tänään hoitokalastusta. Oravalan osakaskunnan järjestämällä hoitokalastuksella pyritään parantamaan veden laatua poistamalla joukosta niin sanottuja roskakaloja, eli särkeä, lahnaa ja salakkaa.

luonto
Kaloja lapioidaan kuljetettaviksi.
Juha Korhonen / Yle

Sompasenjärvestä nousi tänään kalaa. Nuotta laskettiin veteen aamulla ja nostettiin ylös pari tuntia myöhemmin.

- Kalan massassa on fosforia ja typpeä. Kun otamme roskakalaa pois, poistuu vedestä fosforia. Suurin syy hoitakalastukselle on kuitenkin se, että särkikala pöllyttää veden pohjaa, jolloin pohjasedimentistä irtoaa fosforia. Se taas aiheuttaa veden samentumista ja lisää leväkasvustoa, sanoo hoitokalastuksen järjestäjä, Oravalan osakaskunnan puheenjohtaja Pekka Mauno.

Ensimmäisellä vedolla järvestä veneenpohjalle päätyi noin 500 kiloa kalaa. Kahden päivän aikana on tarkoitus saada noin kahden tuhannen kilon saalis.

- Luotaimella katsottaessa näytti, että täällä olisi enemmän kalaa. Ilmeisesti liikenteessä oli paljon salakkaparvia. On nippa nappa, onko 500 kiloa hyvä veto vai ei, sanoo iittiläinen kalastuksen harrastaja Marko Puukka.

Valtaosa kaloista menee kompostoitavaksi ja niistä tehdään uutta maanparannusainetta. Paikan päältä voi myös vielä tiistaina jokainen hakea kalaa. Kokemukset hoitokalastuksen vaikutuksista ovat kokeneen kalastajan mukaan kiitollisia.

- Olemme nuotanneet paljon Iitin Urajärvellä ja siellä vedenlaatu on parantunut huomattavasti. Lisäksi kalan, etenkin ahvenen, keskikoko on lähtenyt kasvamaan, Puukka kertoo.

Sompajärven hoitokalastusta rahoittaa Iitin-Jaalan kalastusalue 2 700 eurolla.