Ruotsalaiset kohisevat suomen kielestä - Sisuradio aloitti huippusuositun kampanjan

Suomenkielinen Sisuradio herätti tänään Ruotsissa vilkkaan keskustelun suomen kielestä.

Ulkomaat

Ruotsin yleisradioyhtiön suomenkielisen Sisuradion tänään aloittama Uskallatko puhua suomea -kampanja on noussut huippusuosituksi. Maanantaina aihe oli ruotsalaisten keskuudessa Twitterin suosituin puheenaihe, ja kampanja herätti laajaa huomiota myös Facebookissa ja Instagramissa.

Myös monet ruotsalaisviestimet kiinnostuivat suomen kielestä ja sen käyttämisestä Ruotsissa, kertoo kampanjasta vastaava Sisuradion toimittaja Ramin Farzin.

- Halusimme saada ihmiset reagoimaan. Siksi kysyimme heiltä, uskaltavatko he puhua suomea. Olen yllättynyt ja shokissa, että kampanja on herättänyt näin suurta kiinnostusta, Farzin sanoo Yle Uutisille.

Viikon loppuun asti kestävän kampanjan tarkoitus on herättää keskustelua ja saada ruotsalaiset kertomaan kokemuksiaan suomen kielestä, joka on yksi Ruotsin viidestä virallisesta vähemmistökielestä.

Aihe on tärkeä, koska Ruotsissa asuu yli 700 000 ihmistä, joiden taustat ovat Suomessa.

- Haluamme kysyä, kuinka käyttökelpoista suomen kieli Ruotsissa on ja käyttävätkö ihmiset suomea ylipäätään, Farzin kertoo.

"Suomea ei kehdata puhua"

Monet Ruotsiin sotien jälkeen muuttaneet suomalaiset häpesivät suomea ja lopettivat sen puhumisen. Kieltä ei myöskään opetettu lapsille. Nykyäänkin ihmiset häpeävät suomen käyttöä, mutta eri syistä kuin aiemmin.

- Ihmiset eivät kehtaa puhua, koska he eivät mielestään osaa sitä riittävän hyvin, Farzin sanoo.

Sisuradio jatkaa kampanjaansa tämän viikon ajan julkaisemalla uutisia, ajankohtaisjuttuja ja ohjelmia suomen kielestä. Sisuradio aikoo myös nostaa lähetyksiin aiheeseen liittyviä Twitter- ja muita kommentteja.

Twitterissä keskusteluun voi osallistua hakusanalla #vågafinska.