Yli kolmannes USA:n sinkuista on deittaillut netissä

Elämänkumppanin tai ainakin treffiseuran etsiminen internetin deittipalstoilta on lisääntynyt ripeästi. Yhä useamman mielestä se ei myöskään ole noloa.

Ulkomaat
Nainen kantaa sydämen muotoisia ilmapalloja kadulla.
Maciej Kulczynski / EPA

Vielä viisi vuotta sitten vain kolme prosenttia aikuisista yhdysvaltalaisista oli etsinyt kumppania internetin deittipalstalta. Uusimmassa tutkimuksessa osuus on 11 prosenttia. Sinkuilla se on peräti 38 prosenttia, kertoo Pew Research Center -tutkimuslaitos.

Enää 21 prosentin mielestä nettideittiin turvautuvat ovat epätoivoisia.

Deittipalstojen asukkaista 46 prosenttia sanoo hakevansa elämänkumppania. Kolmannes etsii vain jotakuta, jonka kanssa pitää vähän hauskaa. Tulostakin on tullut: 66 prosenttia deittipalstojen käyttäjistä on tavannut verkkotuttavuutensa ja 23 prosenttia on solminut avio- tai avoliiton hänen kanssaan.

Pew'n tutkimustuloksista piirtyvä kuva tyypillisimmästä nettideittailijasta on 25–34-vuotias, valkoihoinen ja suhteellisen korkeasti koulutettu. Naisten ja miesten välillä ei ole merkittävää eroa. Eläkeikäisistä konstia on kokeillut kolmisen prosenttia.

Internet on hyvä väline tavata ihmisiä, katsoo 59 prosenttia kaikista internetin käyttäjistä. Vuonna 2005 vastaava osuus oli 44 prosenttia. Tuolloin 29 prosenttia katsoi, että nettiin turvautuvat ovat epätoivoisia. Uusimmassa kyselyssä osuus on pudonnut 21:een.

Uuden etsimisen lisäksi vahditaan vanhaa

Kyselyssä nousi esiin myös nettideittailun nurja puoli. Yli puolet kertoi tietävänsä jonkun, joka oli maalannut itsestään aivan liian ruusuisen kuvan nettiprofiilissaan. Yli neljännes oli kokenut, että joku netistä löytynyt oli vainonnut heitä tai tehnyt heidän olonsa epämukavaksi.

Deittipalstoja käytetään myös muuhun kuin uuden kumppanin hakemiseen: kolmannes myöntää käväisseensä katsastamassa, mitä kuuluu jollekulle entiselle seurustelukumppanille. 18–29-vuotiailla osuus on lähes puolet.

Kysely tehtiin puhelinhaastatteluina loppukeväällä ja alkukesästä. Vastaajia oli runsaat 2 200. Virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset