Svappavaara tarjoaisi satoja työpaikkoja - ympäristölupia odotellaan

Kaivosyhtiö LKAB odottaa Ruotsin ympäristöoikeuden päätöstä Svappavaaran kaivosten avaamisesta. Yhtiöllä on Svappavaarassa kolme rautakaivosta, joista vain yksi on tällä hetkellä toiminnassa. Kahden muun kaivoksen avaaminen toisi lisää useita satoja työpaikkoja.

Kotimaa
LKAB:n kaivos Svappavaarassa, Ruotsin Lapissa.
LKAB:n kaivos Svappavaarassa, Ruotsin Lapissa.Fredric Alm / LKAB

LKAB joutui sulkemaan Ruotsissa sijaitsevan Svappavaaran kaivoksen pian avaamisen jälkeen kaksi vuotta sitten, mutta sai myöhemmin luvan käynnistää yhden kaivoksen uudelleen.

Tällä hetkellä Gruvbergetin kaivos työllistää yli sata työntekijää. LKAB:ssä arvioidaan, että kahden muun kaivoksen avaaminen merkitsisi jopa puolen tuhannen uuden työpaikan syntymistä Pohjois-Ruotsiin.

Leveäniemen ja Mertaisen kaivoksille odotetaan Ruotsin ympäristötuomioistuimen päätöstä talven kuluessa. Tuotantojohtaja Markus Petäjäniemi on toiveikas avaamisen suhteen.

– Me tarvittaisiin viisi sataa tai peräti kuusi sataa työntekijää, jos kaivokset käynnistyvät. Ne olisivat joko suoraan LKAB:n tai aliurakoitsijoiden palveluksessa, Petäjäniemi kertoo.

Työvoimaa myös Suomen puolelta?

Svappavaara on parin tunnin matkan päässä Suomen Kolarista. Työnvoiman ja yritysten hankita Suomen puolelta olisi luontevaa.

– Olisi mukava, jos firmoja kiinnostaisivat työt kaivoksilla. Pienet yritykset voisivat liittyä yhteen ja tarjota meille osaamista. Projektit voivat olla liian suuria pienille yrityksille yksin vastattaviksi, Petäjäniemi uumoilee.

Kilpailija otetaan hyvällä mielellä vastaan

120 vuotta toimineessa LKAB:ssa toivotetaan uusi tekijä Northland Resorces tervetulleeksi Pohjois-Ruotsiin.

– Se on meille kaikille hyvä, että saataisiin enemmän kaivosyhtiöitä. Tänne saataisiin työpaikkoja, kriittistä massaa sekä koulutusta. Näin saataisiin nuoret kiinnostumaan kaivostyöstä, Petäjäniemi sanoo.