Helsingin visiossa sisääntuloväylät muuttuvat kaupunkibulevardeiksi

Helsingin kantakaupunkia halutaan laajentaa moottoriteiden sisääntuloväylille. Näin linjataan valmisteilla olevan uuden yleiskaavan visiossa, joka ulottuu aina vuoteen 2050 asti.

Havainnekuva Hämeenlinnanväylän sisääntulotielle suunnitellusta kaupunkibulevardista. Kuva: Helsingin kaupunki

Moottoriteiden sisääntuloväylät halutaan urbaaneiksi kaupunkibulevardeiksi Kehä I:n sisäpuolella. Väylänvarret täyttyvät asunnoista, toimistoista ja kaupoista.

- Helsingissä on sellainen tilanne, että meillä tulee ytimeen isot väylät, moottoritiet ja on luonnollista kun kaupunki kasvaa, niin nimenomaan se ydin pyrkii kasvamaan ja silloin ei oikeastaan ole montaa muutakaan vaihtoehtoa kuin tämä, sanoo Helsingin kaupungin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen.

Lisäksi asemanseutuja halutaan kehittää entistä vahvemmiksi keskuksiksi. Nykyisin asemien yhteys ympäröivään kaupunkirakenteeseen ontuu ja ne on koettu lähinnä epämiellyttävinä läpikulkupaikkoina. Asemien merkitys korostuu entisestään, jos poikittaisraidehankkeet toteutuvat.

- On tärkeää huomata, että asemanseuduista tulisi ehkä vahvemmin omavaraisia pikkukaupunkeja. Palveluiden edellytykset olisivat huomattavasti paremmat tämän tyyppisissä paikoissa tulevaisuudessa.

Yleiskaavassa määritellään se, miltä kaupunki näyttää vuosien kuluttua. Kaavaan merkitään esimerkiksi paikat, jonne halutaan asuntoja, työpaikkoja tai liikenneväyliä.

Nyt julkistettu visio ohjaa yleiskaavatyötä jatkossa, mutta ei sido suunnittelijoiden käsiä. Päivitetyn yleiskaavan luonnos valmistuu ensi vuoden loppupuolella. Tavoitteena on, että uudesta kaavasta päättää nykyinen kaupunginvaltuusto.