Britannia rakentaa ensimmäisen ydinvoimalan sitten 90-luvun - sähkön takuuhinta ihmetyttää

Ranskalaisyhtiön ydinvoimalan on määrä käynnistyä Hinkley Pointissa vuonna 2023. Rakentamispäätöstä arvostelevien mukaan britit sidotaan vuosikymmeniksi sähkön kiskurihintaan.

Nigel Cann (vas.), Ed Davey, David Cameron, Vincent de Rivaz ja Henri Proglio tutkivat ydinvoimalan rakennussuunnitelmaa Hinkley Pointissa maanantaina. Kuva: Justin Tallis / AFP

Britannian hallitus on antanut luvan rakentaa maahan ensimmäisen uuden ydinvoimalan sitten 90-luvun. Ranskalaisen energiayhtiön EDF:n johtaman konsortion rakennuttama ydinvoimala on määrä ottaa käyttöön vuonna 2023 Lounais-Englannin Somersetissä sijaitsevassa Hinkley Pointissa.

Britannian halllituksen mukaan uusi ydinvoimala takaa ilmastoystävällisen energian saannin ja Hinkley Pointiin rakennettavien kahden reaktorin lasketaan täyttävän seitsemän prosenttia Britannian energiatarpeesta. Lisäksi hallitus on painottanut rakennustöiden synnyttävän 25 000 työpaikkaa ja voimalan käyttöönoton 900 pysyvää työpaikkaa.

- Ydinvoimala on osa taloussunnitelmaamme ja toivomme että laitoksia tulee lisää, pääministeri David Cameron sanoi.

Hallitus on kuitenkin joutunut päätöksensä vuoksi kovasanaisen arvostelun kohteeksi, sillä se on sopinut ydinvoimalan rakentavan konsortion kanssa sähkön takuuhinnasta. Yhden megawattitunnin takuuhinta on 92,50 puntaa eli noin 109 euroa, mikä on kaksinkertainen summa sähkön tämänhetkiseen tukkuhintaan verrattuna.