1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kärkkäisen tuomio ei yllätä asiantuntijaa

Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen pitää käräjäoikeuden tuomiota ilmaisjakelulehti Magneettimedian jutussa odotettuna. Oikeus tuomitsi sekä lehden päätoimittajan että sitä kustantavan tavarataloyhtiön sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäinen Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa syyskuussa. Kuva: Lehtikuva

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi ilmaisjakelulehti Magneettimedian päätoimittajan Juha Kärkkäisen 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehteä kustantava tavarataloyhtiö tuomittiin puolestaan 45 000 euron yhteisösakkoihin.

Tuomio tuli Magneettimedia-lehdessä sekä sen verkkosivuilla viime syksynä ja tänä keväänä julkaistuista juutalaisvastaisista kirjoituksista.

Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen arvioi tuomion olevan linjassa vastaavankaltaisten, aiempien tapausten kanssa.

Syyttäjä vaati alunperin Kärkkäiselle ehdollista vankeutta.

- Ehdollinen rangaistus on nähdäkseni vain varoitus, koska sitähän ei koskaan laiteta niin sanotusti täytäntöön. Siinä mielessä sakko on konkreettisempi rangaistus, Utriainen pohtii.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käydään oikeutta Suomen oikeuslaitoksissa harvakseltaan, Utriaisen mukaan vain muutaman kerran vuodessa.

Vielä poikkeuksellisemman Kärkkäisen ja Magneettimedian tapauksesta tekee se, että mukana on yhtiö, jonka kautta ilmaisjakelulehden julkaisutoiminta on tapahtunut.

- Yleensä tämän rikosnimikkeen takana on vain yksi yksittäinen ihminen.

Sananvapauden varjolla ei voi sanoa mitä vain

Kärkkäinen puolusti oikeudessa kirjoituksia kertomalla edustavansa vaihtoehtomediaa julkaisten kirjoituksia aiheista, joista ns. valtavirtamedia ei kerro. Oikeuden mukaan Kärkkäisen julkaisemat kirjoitukset on kuitenkin selkeästi katsottavissa vihapuheeksi, joka ei kuulu sananvapauden suojan piiriin.

Myös Utriaisen mukaan sananvapaus ei tarkoita absoluuttista vapautta.

- Se ei tarkoita sitä, että jokainen saisi sanoa mitä tahansa, Utriainen muistuttaa.

Ilmaisjakelulehti Magneettimediaa julkaissut tavarataloyhtiö velvoitetaan myös poistamaan Magneettimedian nettisivuilla olevat juutalaisvastaiset kirjoitukset lainvastaisina. Utriaisen mukaan velvoite ei ole poikkeuksellinen, vaikkakin netistä kirjoitukset tuskin tulevat koskaan kokonaan katoamaan.

Tavarataloyhtiö irtisanoutui Kärkkäisen julkaisemista teksteistä kesällä. Yhtiö kertoi tuolloin tiedotteessaan, etteivät tekstit noudata tavarataloyhtiön ja Magneettimedian välillä sovittua linjaa.

Lokakuun alussa yhtiön toimitusjohtaja irtisanoutui Magneettimediaan ja yhtiön kustannustoimintaan liittyvien erimielisyyksien takia.