Yhä useampi madagaskarilaislapsi eksyy opintieltä vallankaappauksen vuoksi

Unicefin mukaan puolitoista miljoonaa lasta on jäänyt ilman koulutusta viiden vuoden aikana.

Ulkomaat
Madagascarilaiset lapset lukevat kadulla Philemon-Ilhario nimisen taiteilijan maalaamia poliittisia julisteita Antananarivossa.
Madagascarilaiset lapset lukivat Philemon-Ilhario nimisen taiteilijan maalaamia poliittisia julisteita Antananarivossa maaliskuussa 2009.Kim Ludbrook / EPA

Jo puolitoista miljoonaa lasta on jäänyt ilman koulutusta Madagaskarissa vuonna 2009 tehdyn vallankaappauksen jälkeen. Ulkomaiset avustusrahat tyrehtyivät sen jälkeen, kun sotilaiden tukema Andry Rajoelina kaappasi vallan.

Ulkomaisella rahalla katettiin ennen vallankaappausta 40 prosenttia Madagaskarin budjetista. Kun hallinnolla on nyt aiempaa selvästi vähemmän rahaa käytössään, kärsivät myös koulut rahapulasta.

Tämän vuoksi nekin lapset, jotka pääsevät kouluun joutuvat opiskelemaan ränsistyneissä tiloissa usein epäpätevien opettajien johdolla. Kouluissa on pulaa oppimateriaaleista ja luokat on usein ahdettu täyteen oppilaita.

- Madagaskar on menettänyt viisi vuotta samaan aikaan, kun muut alueen maat ovat edistyneet huomattavasti, Unicefin Madagaskarin-edustaja Steven Lauwerier sanoo.

Lähteet: AFP