1. yle.fi
  2. Uutiset

Aung San Suu Kyi EU:lle: Painostakaa Myanmaria lisäuudistuksiin

Erityisen tärkeänä Myanmarin oppositiojohtaja pitää perustuslain uusimista. Aung San Suu Kyi tapasi EU:n ulkoministerit maanantaina Luxemburgissa.

Ulkomaat

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi kehottaa Euroopan unionia painostamaan kotimaansa johtoa uudistusten jatkamiseksi. Erityisen tärkeänä Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Aung San Suu Kyi pitää Myanmarin perustuslain uusimista.

- Uudistuksissa on päästy nyt niin pitkälle, kuin ilman perustuslain muuttamista on mahdollista päästä. Ellei muutoksia tehdä, on vedettävä se johtopäätös, ettei nykyhallinto ole kiinnostunut uudistusten jatkamisesta, EU:n ulkoministerit maanantaina Luxemburgissa tavannut oppositiojohtaja sanoi toimittajille.

Myanmarin perustuslaki estää Aung San Suu Kyin pääsyn presidentiksi, sillä sen mukaan ulkomaan kansalaisuuden omaava puoliso tai lapset estävät ehdokkuuden. Lisäksi presidentillä on nykyisen perustuslain mukaan oltava sotilaskoulutus.

Aung San Suu Kyi uskoo myös, etteivät Myanmaria riivanneet etniset väkivaltaisuudet lopu ilman perustuslakiin tehtäviä muutoksia.

Myanmarin hallinnon mukaan perustuslain muuttaminen on kiinni parlamentin tahdosta. Muutokseen vaadittavaa kolmen neljäsosan enemmistöä ei kuitenkaan saada parlamentissa kokoon ilman sotilaiden tukea. Perustuslaki takaa armeijalle 25 prosenttia parlamenttipaikoista, eivätkä siviilit saa kokoon tarvittavaa äänimäärää, sillä osa parlamentin paikoista on täyttämättä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi