Presidentti Hollande paheksuu syvästi Le Monde -lehden paljastamaa USA:n urkintaa Ranskassa

Valkoisen talon mukaan Le Monde -sanomalehdessä julkaistut tiedot antavat vääristyneen kuvan Yhdysvaltain toiminnasta Ranskassa. Lehden mukaan Edward Snowdenin asiakirjoista on paljastunut, että USA nauhoitti viime vuodenvaihteessa kymmeniä miljoonia Ranskassa soitettuja puheluita.

Ulkomaat
Ranskan presidentti François Hollande Pariisissa 29. elokuuta 2013.
Ranskan presidentti François Hollande Pariisissa 29. elokuuta 2013.Ian Langsdon / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on maanantaina keskustellut Ranskan presidentti Francois Hollanden kanssa Le Monde -lehdessä julkaistuista NSA:n Ranskassa tekemää vakoilua koskevista tiedoista, kertoo Valkoinen talo.

Tietovuotaja Edward Snowdenin asiakirjoihin perustuvien paljastusten mukaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA on vakoillut ja nauhoittanut jopa 70,3 miljoonaa Ranskassa soitettua puhelua. Terrorismista epäiltyjen lisäksi vakoiluohjelman kohteina on ollut ranskalaisen liike-elämän ja politiikan vaikuttajia.

Yhdysvaltain mukaan Le Mondessa julkaistut tiedot antavat osittain vääristyneen kuvan amerikkalaisten tiedustelutoiminnasta Ranskassa. Valkoinen talo myöntää kuitenkin, että Ranskan huolestuminen asiasta on aiheellista.

Obaman kerrotaan painottaneen Hollandelle, että Yhdysvallat on alkanut arvioida uudelleen tiedustelutoimintaansa tasapainottaakseen maan turvallisuustarpeet ja maailman ihmisten yksityisyydensuojan.

Hollanden kerrotaan puolestaan sanoneen Obamalle, että hän paheksuu syvästi Yhdysvaltain tekemää Ranskan kansalaisten vakoilua.

Lähteet: Reuters, AFP