D-vitamiinilisät eivät vähennä terveiden luukatoa

Uusiseelantilaistutkijoiden mukaan D-vitamiinilisillä ei ole sijaa osteoporoosin eli luukadon ehkäisyssä ainakaan terveillä aikuisilla.

terveys

D-vitamiinilisistä hyötyvät todennäköisesti vain D-vitamiinin puutoksesta kärsivien luut. Tulokset julkaistiin Lancet (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, ja ne perustuvat 23 tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Tulosten perustella D-vitamiinilisiä käyttävien luuntiheys ei mainittavasti parane vaikka lisiä söisi kahden vuoden ajan. Pieni muutos havaitaan reisiluun kaulassa, mutta tiheys paranee niin vähän, ettei sillä todennäköisesti ole käytännön vaikutusta.

Havainnot viittaavat vahvasti siihen, ettei D-vitamiinilisien laaja-alainen käyttö todennäköisesti paranna luiden terveyttä eikä niitä siksi pitäisi suositella terveiden aikuisten osteoporoosin ehkäisyyn.

Lisät ovat silti paikallaan D-vitamiinin puutoksesta kärsiville. Yhdessä riittävän kalsiumin saannin kanssa D-vitamiinin saannista huolehtimisella on myös paikkansa iäkkäiden lonkkamurtumien ehkäisyssä, tutkijat kirjoittavat.

Analysoituihin tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 4 000 keskimäärin 59-vuotiasta, joista valtaosa oli naisia.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim