Univajeen vaikutukset eivät katoa yhdessä viikonlopussa

Moni on tottunut nukkumaan työviikon aikana kertyvän univajeen pois viikonloppuna. Suurelta osin se auttaakin, mutta kaikkia univajeen haittoja ei ehdi nukkua pois kahdessa yössä, tuore tutkimus osoittaa.

terveys
Mies sängyssä.
Väitöstutkija Xiao Tanin mukaan esimerkiksi kolme kertaa sauvakävelyä viikossa auttaa unensaantia.Arja Lento / Yle

Osana tutkimusta 30 vapaaehtoisen parikymppisen yöunia rajoitettiin viiden päivän ajan, minkä jälkeen heidän annettiin nukkua kymmentuntiset yöunet kahtena peräkkäisenä yönä.

Lyhyiden yöunien aikana osallistujat olivat väsyneitä ja nukahtelivat herkästi, mutta väsymys korjaantui kahden yön pitkillä unilla. Myös tulehdustiloihin viittaavan interleukiini 6:n pitoisuus suureni univajeen aikana, mutta palasi normaalitasolle univajeen korjaamisen jälkeen.

Kymmentuntiset unet kahtena yönä eivät kuitenkaan riittäneet poistamaan univajeen aiheuttamaa tarkkaavaisuuden alentumista. Tämä havaittiin testissä, jossa koehenkilöiden piti painaa nappia nähdessään pisteen tietokoneen ruudulla.

Tulosten perusteella univajeen haittoja ei täysin pysty korjaamaan viikonlopun aikana, vaikka väsymyksestä niin pääseekin eroon.

Havainnolla on merkitystä etenkin tarkkaavaisuutta vaativissa ammateissa toimiville kuten autokuskeille ja terveysalan ammattilaisille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim