Änkyttäjä ei saa vaieta

Positiivinen suhtautuminen auttaa änkyttäjää.

Kotimaa
Änkytys Ella Valve Joni von Dichoff
Jyväskyläläisillä Ella Valveella ja Joni Dickhoffilla on hyvin erilaiset kokemukset änkytyksestä. Valve sai apua ja tukea puheensa kehittämiseen heti aikaisessa vaiheessa. Dickhoff taas on taistellut asian kanssa koko ikänsä.

Tänään vietetään Kansainvälistä änkytyspäivää. Ella Valve ja Joni von Dickhoff alkoivat änkyttää jo alle kouluikäisinä.

Neljäkymmentä vuotiaan Dickhoffin lapsuudessa änkytys vaiettiin kuoliaaksi, ainoastaan koulukiusaajat muistuttivat Dickhoffia änkytyksestä.

– Pahin kiusaaja oli luokanvalvojani. Hän jätti minut luokalle, vaikka minulla ei ollut yhtään nelosta, Dickhoff muistelee.

"Työpaikalla olen myyjä, en änkyttäjä"

27-vuotiaan Ella Valveen kokemukset ovat erilaisia. Valveen äiti vei lapsensa puheterapiaan heti, kun havaitsi änkytyksen. Usein lapsilla änkytys katoaa, jos siihen puututaan ajoissa. Valveelle näin ei kuitenkaan käynyt.

– Minua helpotti varmasti se, että tiesin, mistä on kyse. Vanhempani jakoivat lähiympäristöön esitteitä änkytyksestä. Asiallinen tieto on suojannut minua kiusaamiselta, hän sanoo.

Dickhoff uskoo, että negatiivinen suhtautuminen vain pahensi änkytystä. Hän oli pitkään työttömänä, mutta nyt huumorimies on töissä kaupan kassalla. Siellä änkytys ei vaivaa.

– Kun laitan työvaatteet työpaikalla päälle, olen myyjä, en änkyttäjä.

Myös Valve sanoo, että ammatinvalinta on ollut haaste. Hän on koulutukseltaan erityisopettaja. Nyt hän työskentelee työhönvalmentajana, eli ammatissa, jossa pitää puhua koko ajan ja olla esillä.