1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuumailmapallo nousi uuteen Suomen ennätyskorkeuteen

Kuumailmapallolennon korkeusennätysyritys Jämijärven lentokentältä onnistui viimein tiistaina aamupäivällä. Pallon pilottina toimi hattulalainen Olli Luoma apunaan Taneli Äikäs Jämiltä. Sen sijaan kouvolalaisen Timo Toivosen tavoittelema kuumailmapallosta tehdyn laskuvarjohypyn ennätyskorkeus jäi saavuttamatta.

Kotimaan uutiset
Kuumailmapallo lähdössä ennätysyritykseen Jämijärven lentokentällä
Martti Andsten

Ennätyslentoyritykset olivat aiemmin epäonnistuneet tai siirtyneet kokonaan sääolojen, teknisten ongelmien ja pilotin huonovointisuuden vuoksi. Keliennuste näytti etukäteen hyvältä niin sanottujen ylätuulien osalta, joten edellytykset ennätysten tekemiseen olivat olemassa, kertoo pilotti Olli Luoma.

– Saimme uuden palloennätyksen, eli 7,6 kilometriä on vielä epävirallinen, tarkistamaton tulos. Hyppäämistä ei tänään päästy tekemään, eli Timo on kuitenkin 9,3 kilometristä hypännyt eli tämä 7,6 ei ollut hyppäämisen arvoinen korkeus, Luoma myhäilee.

Kuumailmapallo nousi matkaan aamukahdeksalta hyvässä säässä.

– Lähtö oli hyvä ja päästiin nousemaan ihan hyvin, nousun aikana ei ollut mitään ongelmia. Keskusteltiin meteorologien kanssa ja selvitettiin turbulenssia ylhäällä eikä siellä ollut mitään sellaistakaan, ihan kuin ennusteetkin sanoivat, eli Ilmatieteen laitos tiesi hyvin, mikä keli on ylhäällä, kehuu Luoma.

– Kun tehtiin jo päätös lähteä alaspäin, niin siinä kohtaa juuri pilottiliekit sammuivat, mutta saimme ne syttymään kyllä saman tien. Ei siinä ollut dramatiikkaa, mutta se tarkoittaa sitä, että kun mennään siitä ylöspäin, niin alkaa peruslaitteisto olla äärirajoilla.

Luoman mukaan kahdeksan kilometrin jälkeen lennon riskit kasvavat huomattavasti.

– Pilottiliekki ja poltin tarvitsevat happea, jota ei siellä ylhäällä ole. Pakkasta oli nyt vähän yli 40 astetta siellä korkealla. Meillä oli happilaitteet ja täysmaski suojasi kasvoja. Pallossa ei tuule lainkaan eli kylmyyteen ei tule viimalisää.

"Olen todella tyytyväinen"

Pallo laskeutui Orivedelle kello 11 aikaan eli ennätyslento kesti kolmisen tuntia. Olli Luoman mukaan ennätyslentoyritykset saavat nyt jäädä joksikin aikaa.

– Edellinen kuumailmapalloennätys oli 90-luvulta eli kaipa tämä nyt jonkin aikaa säilyy ennätyksenä.

Ennätysyrityksen onnistuminen tyydyttää pilotti Olli Luomaa.

– Olen tyytyväinen lentoon, ehdottomasti. Timo joutui vähän jo patistamaan viime viikolla, kun tuli uskon puute, kun ei päästy koskaan ilmaan, ja nyt olen todella tyytyväinen, että lähdettiin kokeilemaan.

Lue seuraavaksi