Nuoret haluavat taas asuntosäästäjiksi

Pankkien lainahanojen kiristyminen on nostanut ASP-säästämisen nuorten asunnonostajien suosioon. Myös vanhemmat ja isovanhemmat ovat avanneet nuorille ASP-tilejä ja tehneet tileille talletuksia.

Kotimaa
Setelirahoja naisen kädessä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP tukee nuorten ensiasunnon hankintaa säästöpalkkiolla ja korkotuella. Se on takoitettu 18-30 -vuotiaille ensiasunnon ostajille omaan asuntoon säästämistä varten.

ASP-järjestelmän suosio hiipui kymmenisen vuotta sitten, kun korot olivat matalalla. Kiinnostus järjestelmää kohtaan nousi uudestaan viime kesänä, kertoo Kokkolan Nordean neuvontakonttorin johtaja Sari Rauma.

Vaikka korot ovat matalalla, nuorten lainanhoitokykyyn kiinitetään pankeissa erityistä huomiota.

- Asuntoa haaveilevalle tehdään stressitesti kuuden prosentin korolla, sanoo Rauma.

Säännöllistä säästämistä

ASP-lainassa on täytyttävä kaksi kriteeriä, jotta nuori voi saada lainan. Asunnon kauppahinnasta pitää olla säästettynä 10 prosenttia, ja tilille pitää olla laitettuna vähintään kahdeksan 150 – 3000 euron talletusta. Varansiirtoverovapauden saa vain alle 40-vuotias. Asunnon ASP-säästäjänä voi hankkia minkä ikäisenä tahansa.

ASP-sopimus purkautuu, jos tallettaja nostaa tilillä olevia varoja tai hankkii asunnon ennen kuin vähintään puolet voimassa olevan asuntosäästösopimuksen mukaisista talletuseristä on talletettu.

Sekä Kokkolan Osuuspankissa että Nordeassa ASP-tilejä on tänä vuonna avattu selvästi enemmän kuin viime vuonna. Kokkolassa lainaa voidaan myöntää koko lainasummasta maksimissaan 100 000 euroa. Esimerkiksi Etelä-Suomessa ASP-lainamäärä on suurempi.