Maksuaikaviive kaataa pikkufirmoja - pelin henki on "alistu tai kuole"

Taloudellisen laman aikana pitkittyneet maksuajat kaatavat pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Suuresta yrityksestä riippuvainen pienyrittäjä ei voi tulevien sopimusneuvottelujen toivossa vaatia nopeampia maksuaikoja. Samasta syystä yritykset vaikenevat asiasta julkisuudessa.

talous
Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Anssi Leppänen / Yle

Suuret yritykset ja jopa julkinen sektori käyttävät alihankkijoita pankkeina maksamalla laskut huomattavasti myöhästyneinä. Pk-yrittäjille ja myös yhteiskunnalle asia on iso ongelma, arvioi Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

– Joka neljäs konkurssiin menevä yritys joutuu konkurssiin maksuaikavaikeuksien takia, eli tämä ongelma on iso. Yritykset jopa realisoivat omaisuuttaan rahoittaakseen näitä maksuaikaviiveitä.

Joka neljäs konkurssiin menevä yritys joutuu konkurssiin maksuaikavaikeuksien takia, eli tämä ongelma on iso.

Juha Haukka

Hämeessä lähestulkoon puolet pk-yrittäjistä kertoo laskun maksun viivästyvän yli 30 vuorokautta. Näistä yrittäjistä 40 prosenttia kertoo, että maksu viipyy yli 60 vuorokautta.

– Kysymys on neuvottelutasapainosta, eli miten aliurakoitsija tai alihankkija pystyy luomaan tilanteen, jossa ollaan aidosti tasavertaisia. Tämän takia yritykset eivät tule julkisuuteen omilla nimillään ja kasvoillaan, koska he pelkäävät tulevaa neuvotteluasetelmaa - sitä, ovatko ylipäätään mukana. Kun pankkien rahoitustilanne on kiristynyt, niin tämä on iso ongelma, sanoo Haukka.

– Käytännössä yrittäjä mukautuu tilanteeseen ja toivoo, että tiukkenevassa kilpailutilanteessa nämäkin asiakkaat vielä säilyisivät.

Pienempi on heikoilla

Haukka ei usko, että esimerkiksi maksuaikavitkuttelijoiden "mustalla listalla" saataisiin asiaa kuriin.

– En usko, että yhteiskuntaa rakennetaan mustien listojen avulla. Maksuaikadirektiivin käytännön keinovalikoiman käyttöönotto on yksi asia, mutta sielläkin yli 60 päivän maksuajat ovat mahdollisia. En usko, että tällaisia asioita kirjataan sopimuksiin tavalla, joka mahdollistaisi direktiivin tai lainsäädännön hyödyntämisen. Meidän pitää tarkastella lainsäädäntöä tarkemmin uudelleen, ja siihen yrittäjäjärjestö pyrkii vaikuttamaan.

Käytännössä isot firmat jyräävät alihankkijat luopumaan myös viivästyskoroista. Haukan mukaan vain lakimuutos saisi asian kuriin.

– Jos viivästyskorkoja lähdetään perimään, niin annetaan ymmärtää, että tulevan sopimussuhteen jatkumisen kannalta on järkevämpää unohtaa tällaiset menettelyt. Korkolailla ja viivästyskoroilla ei ole käytännössä merkitystä tämän asian hoitamiseen. Me uskommekin, että pakottava lainsäädäntö tässä voisi olla paikallaan.