Hyppää sisältöön

Vaasan Delfiinit sukeltavat läpi vuoden

Vaasalainen urheilusukellusseura Delfiinit täytti tänä syksynä viisikymmentä vuotta. Jäseniä on jo pari sataa eivätkä vuodenajat ole toiminnan este, vaan mauste. Paras näkyvyys löytyy nimittäin talvella jään alta.

Kuva: Antti Haavisto / Yle

Suomen Sukeltajaliittoon kuuluvan Vaasan Delfiinien jäsenmäärä on kasvanut vuosien saatossa melkoisesti. Kun vielä vuonna 1970 jäseniä oli vajaat viisikymmentä, on niitä nyt jo pari sataa. Vuosien saatossa myös koulutustoiminta on tiivistynyt.

– Kun suoritin aikanaan oman sukelluskurssini 1980-luvun alussa, kesti kurssi käytännössä yhden lukuvuoden. Kurssi alkoi syksyllä ja keväällä se päättyi avovesikokeisiin. Joka sunnuntai vedettiin treenit uimahallissa ja päälle teoriakoulutukset. Nykyään sama homma on tiivistetty pariin viikonloppuun, muistelee mukana pitkään ollut Matti Lintala.

Nykyään myös yhä usempi nainen suorittaa kurssin, mikä on selvä ja myös positiivinen muutos menneisiin vuosikymmeniin.

Talvella mennään jään alle

Kun vedet jäätyvät, suuntaavat monet harrastajat jään alle, jossa näkyvyys on jääkannesta huolimatta yllättävän hyvä. Avolouhokset ja ulkosaariston hylyt kiinnostavat talvellakin.

– Yleensä talvikausi aloitetaan louhoksilla, jotka jäätyvät ensimmäisinä ja sen jälkeen jäätilanteen mukaan suunnataan matka kohti ulkosaaristoa. Hyvinä jäätalvina esimerkiksi Mikkelinsaarten Atlanta-hylylle on tehty matkaa jopa autoillakin, kertoo seuran puheenjohtaja ja kouluttaja Henri Paavola.

– Näkyvyyskin on talvella aivan toista luokkaa kun avovedessä. Jääkannen saattaa erottaa jopa kymmenenkin metrin syvyydestä, kertoo Paavola. Yksi syy lienee vedessä olevan planktonin ja muun näkyvyyttä haittaavan aineksen pohjaan painuminen.

Leiriä ja reissuja

Kesällä kerhon tukialus Stea lähtee Palosaaren Sundista reissuun suunnilleen joka toinen viikonloppu ja usein matka suuntautuu esimerkiksi Rönnskäriin tai Norrskäriin ja välillä myös Mikkelinsaarille. Pari kertaa kesässä tehdään myös pidempiä reissuja muun muassa Saaristomerelle ja Ruotsiin, mutta myös Norja, Malta ja Eilat ovat kohteita, jonne on yhdessä matkustettu sukeltamaan.

- 1980- ja -90-luvuilla jäseniä oli vieläkin enemmän ja tuolloin saatettiin olla viikonloppureissuilla sukeltamassa jopa 15 viikonloppua kesässä, muistelee Matti Lintala. Mutta ihan hyvällä mallilla on toiminta hänen mukaansa vieläkin.

- Mukaan sukellusreissuille saattaa lähteä koko perhekin, kun aikaa vietetään paljon yhdessä esimerkiksi iltanuotioilla. Itse sukellushan vie aina aikaa vain tunnin verran, kertaa Lintala.

Hylyt kiinnostavat

Merenkurkun karikkoiset matalat vedet ovat vaatineet vuosien saatossa veronsa ja merenpohjissa ja matalikoissa makaa useita kymmeniä vanhoja alusten hylkyjä. Niillä käydään kesäisin ja välillä myös talviaikaan.

- Lähes kaikissa saavutettavissa olevissa hylyissä olemme jo käyneetkin, mutta kauempana ja syvempänä on varmasti vielä joitain hylkyjä, joissa emme ole käyneet. Olemme aina olleet hyvässä yhteistyössä museoviranomaisten kanssa ja hylyistä löytämämme materiaali onkin lahjoitettu Vaasan Merimuseoon, sanoo Matti Lintala.

Mukaan mahtuu

Vaikka väkeä seurassa jo mukavasti onkin, ottaa Delfiinit mielellään myös uusia jäseniä. Hyvä tapa tutustua lajiin on keväisin uimahallissa järjestettävä sukelluskoulutus, mikä on myös jäsenyyden ehto.

- Toki jo entuudestaan muualla kurssin ja luvan suorittaneet voivat liittyä meillä toimintaan mukaan, muistuttaa Henri Paavola.

Seuralla on myös noin kymmenkunta omaa sukelluslaitteistoa mahdollista tutustumista ja vuokrausta varten.