Euroopan avaruusjärjestö hyvästelee kaksi ainutlaatuista työjuhtaa

Goce-satelliitti kartoitti Maan painovoimaa, Planck-teleskooppi katsoi kauas maailmankaikkeuden menneisyyteen.

Kaksi avaruudessa neljä vuotta työskennellyttä eurooppalaista laitetta on tullut työuransa päähän. Toinen tuhoutunee lähiviikkoina Maan ilmakehässä, toinen viedään Auringon kiertolaiseksi.

Euroopan avaruusjärjestön Esan "avaruuden Ferrariksi" kutsuma Goce-satelliitti on kiertänyt maapalloa tieteelliseksi satelliitiksi poikkeuksellisen matalalla, vain noin 224 kilometrin korkeudessa, ja kartoittanut vaihteluja planeettamme painovoimassa.

Alas saakka arvellaan satelevan enimmillään 50 satelliitinkappaletta.

Painovoimasta ei ollut koskaan ennen saatu yhtä tarkkoja tietoja. Goce kykeni jopa havaitsemaan ääniaallot, jotka Japanin maaliskuun 2011 maanjäristys aiheutti. 

Maanantaina Gocen polttoainetankki kuitenkin tyhjeni ksenonista, ja parin lähiviikon aikana 1 100-kiloinen satelliitti painuu ilmakehään ja hajoaa. Suurin osa Gocesta palanee poroksi, mutta alas saakka arvellaan satelevan noin neljännes sen massasta, enimmillään viitisenkymmentä kappaletta.

Toistaiseksi ei ole selvää, minne ne putoavat, mutta Esa lupaa antaa lisätietoa, kun satelliitin kuolonhetki on käsillä. Koska valtaosa maapallosta on meriä tai autiomaata, ihmisten tai omaisuuden ei uskota joutuvan vaaraan.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan 50 viime vuoden aikana Maahan on pudonnut joka päivä keskimäärin yksi kappale avaruusromua. Yhtään vakavaa vahinkoa ei tiedetä tapahtuneen, Nasa sanoo.

Planckin havainnot olivat iso tieteellinen hyppy

Vaikka Esan toinen avaruuskiertolainen olisi neljää metriään suurempi, siitä ei olisi edes Gocen verran vaaraa, sillä Planck-teleskooppi ajautuu Auringon kiertolaiseksi kauas Maasta ja Kuusta.

Plack hyvästellään Esassa keskiviikkona sulkemalla radioyhteys.

Planckin ja sen aiemmin vaienneen sisaren Herschelin uskotaan jatkavan etäisellä kiertoradallaan satoja vuosia.

Planckin polttoainetankit on jo tyhjennetty, ja keskiviikkona katkaistaan radioyhteys. Planckin vaientaminen on tärkeää, etteivät sen turhat yhteydenottoyritykset häiritsisi yhteyksiä tuleviin laitteisiin.

Keskiviikon seremoniaa vietetään Esassa haikein mielin, sillä Planck on saanut todella paljon aikaan kaksi kertaa suunnitellun mittaisella työurallaan. Samanlaiseksi työjuhdaksi osoittautui myös Goce: se kiersi Maata kolme kertaa niin kauan kuin alkujaan aiottiin.

Plack lähetettiin keväällä 2009 etsimään alkuräjähdyksen säteilyjäämiä. Planckin odottamattoman tarkan kartoituksen ansiosta on selvinnyt, että avaruus on 80 miljoonaa vuotta luultua vanhempi. Esan pääjohtajan Jean-Jacques Dordainin mukaan Planckin havainnot olivat  valtava tieteellinen hyppy maailmankaikkeuden ymmärtämisessä.