Poriin Euroopan ensimmäinen ruokapuisto?

Poriin halutaan ainutlaatuinen ruokapuisto vuoden 2018 asuntomessujen yhteyteen. Ruokaa tuottava viheralue voidaan rakentaa samalla vaivalla kuin tavallinenkin puisto.

Kotimaa
Ruokapuisto 2018 Facebook-sivut
Ruokapuisto 2018 kerää tykkääjiä Facebookissa.Ruokapuito 2018 Facebook-sivut

Porin Hevosluotoon voidaan saada ruokapuisto vuoteen 2018 mennessä. Alueelle on suunnitteilla uusia viheralueita asuntomessujen yhteydessä. Idean isät Heikki Ruusunen ja Karri Takko toivovat, että Porin kaupunki ottaisi ruokapuiston huomioon alueen kaavoituksessa.

- Ajatus olisi, että viheralueet toteutettaisiin hyötykasveihin perustuvaksi, Heikki Ruusunen kertoo.

Metsäpuutarhamalli on tuhansia vuosia vanha, mutta vastaavaa ruokapuutarhaa ei löydy vielä mistään. Ainoa verrattava kunnallinen ruokapuisto on rakenteilla Yhdysvalloissa Seatlessa.

Ruokapuisto rikastuttaa ympäristöä

Ruokapuisto on sen kehittäjien mukaan parempaa kuin luomua, sillä se uudistaa aluetta. Permakulttuuriin perustuva puisto rikastuttaa maaperää kuormittamisen sijaan.

- Sen sijaan, että viljeltäisi samassa paikassa vain yhtä kasvia, tehdään siitä rikas ekosysteemi, Ruusunen sanoo.

Porin puistoon istutettaisiin kaikkea aina juurikasvustosta korkeisiin puihin. Puistossa voisi kasvaa esimerkiksi marjoja, kirsikoita ja omenoita. Puiston hyviin puoliin kuuluu, että se pyörii pienellä ylläpidolla parin ensimmäisen vuoden jälkeen.

- Puistolla olisi paljon käyttömahdollisuuksia. Sitä voisi käyttää esimerkiksi opetuskäytössä, Ruusunen sanoo.

Puiston isät toivovat, että Porin kaupunki näkee idean positiiviset puolet ja julkisuusarvon, jotta puistoa päästään toteuttamaan jo ensi keväänä.

- Viisi vuotta olisi optimaalinen aika. Siinä ajassa tyrnit ehtisivät jo kasvaa komeiksi, Takko toteaa.