Hyppää sisältöön

Bangladeshin vaatetehtaiden surkeita työoloja yritetään kohentaa miljoonakampanjalla

Kansianvälisen työjärjestön kampanjassa aiotaan tehdä turvatarkastukset yli tuhannessa vaatetehtaassa.

Kansainvälinen työjärjestö ILO ja Bangladesh käynnistävät laajan kampanjan Bangladeshin tekstiilitehtaiden työolojen parantamiseksi. Tehtaiden surkeisiin työoloihin alettiin kiinnittää laajaa huomiota sen jälkeen, kun yli 1 100 ihmistä kuoli huhtikuussa vaatetehtaan romahduksessa pääkaupungin Dhakan liepeillä.

Useita vuosia kestävän ja noin 17,5 miljoonaa euroa maksavan kampanjan aikana asiantuntijat tekevät turvatarkastuksia yli tuhannessa tehtaassa. Kampanjaa ovat rahoittamassa Hollanti, Britannia ja Kanada, kertoo Bangladeshin työministeri Mikaill Shipar.

ILO ja Bangladesh keskittyvät kampanjassaan tehtaisiin, jotka toimivat joko alihankkijoina tai valmistavat vaatteita vähemmän tunnetuille länsimaisille yrityksille, eivätkä ole mukana alalla huhtikuun jälkeen allekirjoitetuissa turvallisuussopimuksissa.

Monet Bangladeshissa vaatteita valmistavat eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset yritykset allekirjoittivat tuhoisan tehdasonnettomuuden jälkeen turvallisuussopimukset, joissa luvattiin parantaa tehtaiden työoloja.

Shiparin mukaan heidän resurssinsa ovat rajalliset, joten he keskittyvät niihin Bangladeshin noin 4 500 tehtaasta, joihin eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset yhtiöt eivät tee tarkastuksia. Bangladeshin hallitus on tehnyt jo aiemmin joitakin tarkastuksia, mutta tarkastajia on ollut liian vähän.

Bangladeshin teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan noin 90 prosenttia Bangladeshin tehdasrakennuksista on rakenteellisesti turvattomia.

Vaatetehtaissa on huhtikuisen tehdasromahduksen lisäksi muun muassa sattunut tuhoisia tulipaloja. Tuhoisin onnettomuus sattui viime vuoden marraskuussa , kun 111 ihmistä kuoli vaatetehtaan palossa maan pääkaupungissa Dhakassa. Tässä kuussa ainakin kymmenen ihmistä kuoli, kun dhakalaisessa vaatetehtaassa syttyi tulipalo.