Kaikki nettitelevisiot eivät ymmärrä alueellisuutta

Soneran ja Elisan tarjoamissa laajakaistatelevisiopalveluissa käytetty tekniikka ei mahdollista Ylen alueellisten televisiouutisten näkymistä oikein.

Kotimaa
Nainen kaukosäädin kädessä television edessä.
Mikko Kuusisalo / Yle

Yleisradioon ja nettitelevisiopalveluja tarjoaviin yrityksiin tulee aika ajoin kysymyksiä siitä, miksi alueelliset televisiouutiset eivät näy nettitelevision kautta. Kun kaapeli- ja antenniverkossa TV2:ssa alkavat arkisin kello 19 oman alueen uutiset, näkyvät Soneran ja Elisan Viihde -palvelujen käyttäjille Uudenmaan alueuutiset huolimatta katsojan sijainnista.

- Sonera Viihteessä on sellainen tekninen ratkaisu, että tv-signaali otetaan pääkaupunkiseudulta eli Uudenmaan alueelta. Tästä syystä kaikki tv-kanavien lähetykset ovat valtakunnallisia, kertoo Soneran televisiopalvelujen johtaja Tuija Kinnunen.

- Kyllä jonkin verran tulee kysymyksiä tästä. Aika monet ovat kuitenkin oppineet käyttämään Yle Areena -palvelua, josta omat alueuutiset löytyvät. Parhaillaan suunnittelemme, että miten tämä ongelma pystyttäisiin ratkaisemaan. Laskemme kustannuksia ja pohdimme keinoja, mutta mitään aikataulua en tässä kohtaa pysty lupaamaan, Kinnunen toteaa.

Myös Elisan liiketoimintajohtajan Kirsi Valtarin mukaan tilanne on tiedossa ja siitä tulee kysymyksiä aika ajoin.

DNA Welhon tekniset ratkaisut poikkeavat Sonerasta ja Elisasta, ja alueuutiset näkyvät normaalisti.

Yleisradio lähettää alueellisia televisiouutisia kahdesti joka arki-ilta. TV1:n puolella alueuutiset tulevat kello 18:22 ja TV2:ssa kello 19. Uutisia lähetetään samaan aikaan kahdeksalla alueella eri puolilla Suomea.