Appelsiiniaurinko lämmitti lapsista taiteilijantaimia

Pietarsaaren Tupakkamakasiinilla on syntynyt syksyn mittaan liukuhihnalta vaikkapa paperikuninkaita, lankavyyhtipuita ja kangaskukkia. Sadat lasten työt ovat syntyneet taiteilija Anu Tuomisen näyttelyn innoittamana. Appelsiiniaurinko-porkkanamaa - näyttelyyn pohjaavassa lasten taidetapahtumassa on käynyt koululuokkia ennätykseksi asti.

kulttuuri
Kuvassa poika esittelee askartelutyötään
Kalle Niskala / Yle
Kuvassa värikkäitä taideteoksia, lapsia kuuntelemassa ja nainen selostamassa
Museon amanuenssi Kristina Lundström-Björk kertoo Länsinummen 2a-luokalle teoksesta nimeltä Vintillä, kellarissa, pihalla, puutarhassa.
Kuuntele juttu lasten taidehetkestä Pietarsaaressa.

Helsingissä asuva taiteilija Anu Tuominen ihastui Pietarsaaren Tupakkamakasiinin tiloihin ja pyynnöstä päätti pystyttää sinne näyttelynsä viime kesäksi.

Puolen tuhannen neliön näyttelytilat ovat mainiot myös lastentapahtumalle. Suurissa halleissa on hyvä vaeltaa ja ihastella milloin lattialla, milloin seinillä olevaa taidetta. Lapsiryhmiä on tänä syksynä vaeltanut tiloissa ennätysmäärä, 109 kappaletta.

Värit ja yllättävyys

Pietarsaaren museon amanuenssi Kristina Lundström-Björk ymmärtää, miksi Anu Tuomisen Appelsiiniaurinko-porkkanamaa -näyttelyyn perustuva tapahtuma on kiehtonut koululuokkia. Värit ovat voimakkaat ja materiaalina on milloin mikäkin yllättävä. On saippuaksi tekeytyviä kiviä, ruuan virkaa toimittavia nappeja ja kasviksi kiertyvää villalankaa.

– Anu Tuominenhan tekee nimenomaan tällaisia töitä, että niille pitää vähän antaa aikaa ja tarkistaa, niin sieltä löytyy vaikka mitä.

Niinpä pannulappu ei ole pannulappu. Tai on, mutta se on myös kukka. Rapakivet ovat omia itsejään, mutta myös perunoita. Koripallosta tulee katsojan silmissä vesimeloni.

Lapsiyleisö tarjoaa näyttelyyn opastavalle amanuenssille aina uusia tulkintoja siitä, mitä taideteos esittää. Villasukkakasa seinällä onkin lapsen silmin "pesä, jonne kissat menevät nukkumaan". Lapsille kerrotaan, että jokaisen oma tulkinta taideteoksesta on aina oikea.

Mielikuvitus elää näissä töissä samalla tavalla kuin lapsen mielessä.

amanuenssi Kristina Lundström-Björk

– Tämä on taidekasvatusta. Se on tärkeää meille ja lapsethan tykkäävät tästä. Lapsiryhmät ovat suosikkiryhmiäni, koska heille on helppoa selostaa tätä taidetta. Mielikuvitus elää näissä töissä samalla tavalla kuin lapsen mielessä.

Taiteilijan jalanjäljissä

Näyttelykierroksen päätteeksi lapset saavat askarrella paperista, liimasta, napeista, kankaasta ja langasta. Länsinummen koulun 2a-luokka intoutui tehtäväksiannosta.

Joonas Nyberg askarteli paperille kuninkaan kruunuineen. Joonas oli Anu Tuomisen töistä sen verran otettu, että hän kertoi keksineensä itselleen ammatin.

– Se oli tehnyt niin kiinnostavia töitä. Työt oli niin kivoja, että minäkin haluaisin tehdä niitä.

Sofia Pikkumäki näki vaivaa leikatessaan kankaasta pieniä neliöitä ja Anu Tuomisen tapaan hän sijoitti ne värien mukaan lähekkäin.

Se oli tehnyt niin kiinnostavia töitä. Työt oli niin kivoja, että minäkin haluaisin tehdä niitä.

Joonas Nyberg, Länsinummen 2a

Jonna Mensakov noudatteli myös Anu-taiteilijan esimerkkiä. Hän kiersi vihreästä langasta puun lehvästön.

– Jotenkin minä vaan keksin tämmöisen. Minä ajattelin, että tästä olisi tullut Värikäs luonto, tuumi Jonna, joka oli jo aiemmin vieraillut näyttelyssä.

Muumi ja karjapaimen

Sara Sandberg innostui taiteilemaan muumipeikon, jonka seurana on nappeja ja värikkäitä kankaita.

– Ensin minä ajattelin, että tästä tulisi aurinko ja ihana maisema. Sitten ajattelin tarkemmin, että tästä voisi tulla sittenkin semmoinen, jossa on paljon erilaisia juttuja, kertoi Sara, joka aiemmin ei ollut käynyt taidenäyttelyssä.

Nikolas Lindholm löysi lehdistä karjapaimenen ja vartijan kuvan ja liimasi ne pahviin. Teoksen nimeksi tuli Karjapaimenen lasso, sillä sellainen riippui keskellä teosta.

Jesse Luokkala innostui luonnostelemaan pahville langasta ja napeista hymynaaman.

Luokan opettaja Taina Pesola keräsi luokan askartelut talteen. Ne viedään koululle ja ripustetaan omaksi näyttelyksi.

Syksyn mittaan Tupakkamakasiinilla on vieraillut sen verran paljon lapsia, että osa lasten taiteesta on ripustettu Tupakkamakasiinin ja omien koulujen seinien sijasta myös kirjastoon.