Jouko Koivu vaeltaa tuntureilla vaikka useamman viikon

Pitkien matkojen vaeltaminen on suosittua varsinkin Lapin tuntureilla. Tästä kertovat lukuisat nettisivustot ja vaeltajien omat blogit. Liperiläinen Jouko Koivu on vaeltanut pääasiassa Lapissa jo useamman vuosikymmenen aikana. Pisimmät vaellukset ovat kestäneet yli kaksi viikkoa.

luonto
Liperiläisellä Jouko Koivulla on kokemusta pitkän matkan vaelluksista Lapin tuntureilla
Liperiläisellä Jouko Koivulla on kokemusta pitkän matkan vaelluksista Lapin tuntureilla.Pekka Sivukari / Yle

Muutaman tunnin tai päivän mittainen vaellus tai patikointi on verrattain helppo toteuttaa vähäiselläkin kokemuksella. Tunturivaellukset ja muut pitkän matkan vaellukset sen sijaan vaativat hyvän suunnittelun ja oikein mitoitetun repun, kertoo yli 140 pitkää vaellusta tehnyt liperiläinen Jouko Koivu:

- Päivävaelluksella ja kämppien välisellä vaelluksella pärjää hyvin pienellä repulla. Pikkurepun kanssa olen vaeltanut muun muassa Pyrenneiden vuoristossa, jolloin minulla oli repussa makuupussi, ilmapatja ja ruuat sekä varavaatteet.

- Niillä vaelluksilla, jotka kestävät jopa yli kaksi viikkoa on repulla painoa kaksikymmentäkin kiloa, kertoo Jouko Koivu.

Yksi Jouko Koivun pitkistä vaellusretkistä lähti Ylläsjärveltä ja päättyi Hetan pohjoispuolelle. Kahden viikon vaelluksella ehtii pisimmillään kulkemaan yli 300 km.

Varusteet ovat kehittyneet huimasti

Reppujen ja rinkkojen mallit ja rakenteet ovat kehittyneet vuosien myötä. Nykyrinkalla kantaa vaivattomammin raskaankin kuorman:

Nykyrinkalla kantaa vaivattomammin raskaankin kuorman

Jouko Koivu

- Silloin kuin aloittelin vaeltamista, oli rinkoissa kapeat olkahihnat, ja ne painoivat pahasti olkapäitä. Nykyrinkat ovat rakenteeltaan sellaiset, että niitä on hyvä kantaa, sanoo Koivu.

Teltat ovat keveytensä ja laatunsa puolesta tuoneet myös helpotusta vaeltajan taakkaan. Kevyimmät teltat painavat reilusti alle kaksi kiloa ja ne ovat kaksinkertaisia rakenteeltaan.

Myös ruoka on keventynyt entisiin aikoihin verrattuna. Entisaikojen lihapurkit ovat korvautuneet maukkaalla kuivamuonalla:

- Nykyisin on hyviä pussiruokia ja ylipäätään kaikki kuiva-ainekset ovat suosittuja. Kun aloittelin näitä retkiä, niin silloin joka aterialle kaivettiin esille joku säilykepurkki. Tuolloin rinkka painoi vaelluksen alussa jopa yli 30 kiloa.

Nykyisin on hyviä pussiruokia ja ylipäätään kaikki kuiva-ainekset ovat suosittuja

Jouko Koivu

Jouko Koivu muistuttaa myös, että vaellusretkille kannattaa ottaa mukaan pieniä herkkuja, joka tuovat vaihtelua päivään.

Pitkällä vaelluksella riskejä ja elämyksiä

Jouko Koivu ei koskaan vaella yksinoman turvallisuutensa vuoksi. Aina on mukana ainakin yksi vaeltaja. Jos retkellä sattuu onnettomuus, niin toinen voi lähteä hakemaan apua, toisen leiriytyessä paikalleen.

Vaelluskarttoja Lapista ja Pohjois-Karjalasta
Vaelluskartat ovat tärkeitä näin GPS-aikanakin.Pekka Sivukari / Yle

Ensiaputaidot on hyvä hankkia esimerkiksi kurssin kautta, jotta tarpeen tulleen pystyy auttamaan niin itseään kuin muitakin.

Pitkä vaellus tuo kulkijalle monenlaisia elämyksiä:

- Siellä ainakin virkistyy. Työelämässä olijoille vaellus antaa lataantumisaikaa jo senkin vuoksi, että vaelluksilla puhutaan kaikesta muusta paitsi työasioista.

- Hiljaisuus ja kauniit maisemat tekevät retkistä ikimuistoisia, sanoo Jouko.

Vaeltamisesta ja vaellusreiteistä löytyy verkon kautta paljon neuvoja ja tietoa.