1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tryffelikoira Saku pääsi jyvälle tehtävistään - arvokkaat sienet alkavat löytyä

Mustia tryffeleitä löytyi jo pieni pussillinen. Juvan tryffelikeskuksella kahdeksan sienen syksy, tulevina vuosina tavoitteena on kymmenien kilojen sato.

Kirsi Saloniemi ja Saku-koira treenaavat entistä paremmiksi tryffelinlöytäjiksi. Tulokset ovat lupaavia. Kuva: Satu Haapanen / Yle

Juvan tryffelikeskuksen historian ensimmäiset sienet löytyivät viime syksynä.Tänä syksynä löytöpaikkoja oli Etelä-Savossa jo kolme. Paikat olivat keskuksen omalla viljelmällä Juvalla sekä projektissa mukana olevan Tertin kartanon mailla Mikkelissä.

Etsinnässä on ollut mukana kaikkiaan neljä koiraa. Yksi niistä on joroislaisen Kirsi Saloniemen lagotto romagnolo -sukuinen Saku. Rotu on jalostettu etsimään ja löytämään tryffelisieniä. Toki monet muutkin rodut pystyvät löytämään sieniä.

Saku on kohta kolmevuotias koira. Miten sitä opetetaan sienenmetsästykseen?

- Reilu vuosi sitten ruvettiin opettelemaan, Kirsi Saloniemi vastaa.

- Etukäteen en edes tiennyt, miltä tryffeli näyttää tai maistuu.

- Sain Juvan tryffelikeskuksesta pieniä tryffeleitä, joilla harjoiteltiin. Jo viime syksynä Saku löysi ensimmäisen sienensä. Paljon on harjoiteltu ja taas tänä syksynä onnistuttiin.

Saako koira palkkioksi sientä?

- Se saa palkkansa nakkina, nauraa tyytyväinen emäntä.

- Ei sen pitäisi ruveta syömään löytämäänsä sientä. Saku on kuitenkin melko ahne koira ja tänä syksynä onkin ollut haastetta, että se tietäisi hommansa eli löytäisi sienen, mutta ei söisi sitä.

Mullan alla makaavia sieniä ei pääse talvella jäisessä maassa etsimään, mutta talvellakin Sakun treenit jatkuvat. Tryffelin palasia piilotetaan lapasen sisään hankeen.

Yksi maaseutuelinkeino lisää?

Juvan yritysasiamies Antti Kinnunen on tyytyväinen tähänastiseen tulokseen. Tryffelisienten koetarhat on perustettu vuosina 2006-2008. Ensimmäiset mustat kesätryffelit löydettiin vuosi sitten kahdesta eri paikasta. Tänä vuonna sienet löytyivät kolmesta eri kohteesta.

- Tämä on tavattoman mielenkiintoinen projekti. Uskon, että olemme oikealla tiellä, Antti Kinnunen sanoo.

- Ei tällä varmaankaan Juvan kunnan tai kenenkään muunkaan taloutta ratkaista, mutta oman lisänsä tämä saattaa tuoda maaseutuelinkeinoihin. Tutkimus- ja kehitystoiminnassa on vielä paljon työtä tekemättä.

Tämän vuoden tulos, kahdeksan sientä, on tietysti pieni. Jotta voidaan puhua elinkeinosta, sieniä pitäisi olla monta kymmentä kiloa.

Juvan tryffelikeskus on perustettu vuonna 2007 Juvan kunnan ja Aalto-yliopiston yhteistyössä. Hanketta ovat tukeneet Rajupusu Leader ry sekä Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan Aluekehitysrahaston rahoituksella. Hankkeen tavoitteena on kehittää suomalaista tryffelinviljelymenetelmää sekä viljelyssä tarvittavaa taimien tuotantoa.