1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Greenpeace: Maraboun suklaa tuhoaa sademetsiä

Suklaan valmistamisessa käytettävä palmuöljy tulee yritykseltä, joka Greenpeacen mukaan tuhoaa sademetsiä valmistaakseen öljyä. Myös suomalainen Neste Oil hankkii palmuöljyä samalta yritykseltä.

Kotimaan uutiset
Polttamalla tuhottua metsää Indonesian Sumatralla toukokuussa.
Polttamalla tuhottua metsää Indonesian Sumatralla toukokuussa.Romeo Gacad / AFP

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Maraboun suklaa tuhoaa sademetsiä. Suklaassa käytetään Wilmar International -yhtiön palmuöljyä, jonka tuottamiseksi kaadetaan Indonesian sademetsiä.

Sademetsien tuhoaminen vaikuttaa myös uhanalaisten eläimien, kuten sumatrantiikerin, elinoloihin. Myös suomalainen Neste Oil hankkii palmuöljyä samalta yritykseltä.

– Maraboun käsissä on valitettavasti tiikerinverta. Tavaramerkkien pitää selvittää, mistä heidän käyttämänsä palmuöljy tulee. Kuluttajille pitää taata, että heidän suosikkituotteensa vuoksi ei tuhota metsiä ja aiheuteta lajien, kuten sumatrantiikerin kuolemista sukupuuttoon, Greenpeacen metsävastaava Erika Bjureby sanoo järjestön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Yle Uutiset ei ole onnistunut saamaan Maraboulta kommenttia Greenpeacen väitteisiin. Maraboun omistavan Mondelez Internationalin viestintäpäällikkö Celin Huseby sanoo kuitenkin sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun), että yritys jakaa Greenpeacen huolen sademetsistä.

– Olemme tietoisia vastuustamme. Ostamme palmuöljyä pääasiassa tuottajilta, jotka ovat sertifioineet palmuöljynsä. Tavoitteemme on, että kaikki ostamamme palmuöljy olisi sertifioitua viimeistään vuonna 2015, Celin Huseby lupaa.

Greenpeacen mukaan palmuöljy on suurin yksittäinen syy Indonesian sademetsien tuhoamiseen. Se väittää, että useat Wilmarin palmuöljytuottajat raivaavat palmuöljyplantaaseja laittomasti kansallispuistoihin. Wilmar on sanoutunut irti laittomuuksista.

Neste Oil: Palmuöljyä vain jäljitettävistä lähteistä

Neste Oilin vastuullisuusjohtaja Simo Honkanen korostaa, että palmuöljyä ostetaan vain tuottajilta, jotka on sertifioitu. Kaikki tuottajat myös auditoidaan eli arvioidaan säännöllisesti. Yhtiö on sitoutunut ostamaan ainoastaan vastuullisesti tuotettua palmuöljyä 100-prosenttisesti jäljitettävistä lähteistä.

– Meillä on kaikkien meille toimittavien tilojen sijainti tiedossa. Ketju tiloilta siihen asti, kun palmuöljy tulee meille jalostamoille, on joka pisteessä dokumentoitu, vastuullisjohtaja Simo Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan Neste Oil ostaa Wilmar Internationalilta vain yhtiön omilla tiloilla kasvatettua palmuöljyä. Greenpeace arvostelee raportissaan ennen kaikkea Wilmarin ulkopuolisten palmuöljytuottajien toimintaa.

– Se on dokumentoitu. Meille tuleva tavara on tietyiltä paikoilta ja oikein kasvatettua, Honkanen vakuuttaa.

Greenpeacen mukaan Wilmar Internationalin palmuöljyä käyttävät muun muassa Colgate Palmolive, Neste Oil ja Procter & Gamble sekä Mondelez International, joka omistaa norjalaisen Feian ja ruotsalaisen Maraboun.

Greenpeace kehottaa yrityksiä käyttämään sellaista palmuöljyä, jonka valmistamiseksi ei tuhota sademetsiä. Sen mukaan vuosina 2009–2011 indonesialaiset palmuöljyn tuottajat ovat raivanneet alueellaan olevista sumantrantiikerin elinalueista neljäsosan. Sumatrantiikereitä elää luonnossa vain noin neljäsataa.

Lue seuraavaksi