1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Anopin testamentissa ei miniää muisteta

Perinnön jakoa halutaan suunnitella yhä useammin myös verotuksen takia, kertoo Veronmaksajien Keskusliiton lakimies Tuomo Lindholm.

Kotimaan uutiset
Testamenttia kirjoitetaan vanhalla kirjoituskoneella
YLE Uutiset Grafiikka

Perinnönjakoa suunnitellaan entistä tarkemmin. Suuret ikäluokat vanhenevat ja yhä suurempi osa haluaa suunnitella perinnönjakoa myös verotuksen kannalta, kertoo Mikkelissä vieraillut Veronmaksajien Keskusliiton lakimies Tuomo Lindholm.

- 25 vuoden kokemuksella voin sanoa, että kyllä esimerkiksi testamenttejä tehdään enemmän kuin koskaan. Ajatellaan selvästi myös sitä jälkeenjäävien aikaa. Halutaan tehdä asioita selväksi, kun niihin voi vielä itse vaikuttaa, Lindholm kertoo.

Perintösuunnitelman teko alkaa monesti siitä, että haluaa suojata jonkun läheisen.

- Yleensä se on leski. Sitten halutaan kohdella jälkeläisiä tasapuolisesti.

Lindholmin mukaan lahjakirjoja sekä testamentteja laadittaessa avokäteisyys loppuu usein tiettyihin perheenjäseniin. Usein nimittäin miniät sekä vävykokelaat halutaan mahdollisimman kauaksi perinnöstä.

- Suurimassa osassa tilanteissa miniät ja vävyt suljetaan pois etteivät pääse kiinni perintöön. Siinä onkin oltava tarkkana, että muodot on papereissa kohdillaan. Esimerkiksi lahjakirjassa pitää olla kaksi esteetöntä todistajaa, muuten ei miniän ja vävyn poissulkeminen olekaan pätevä, Lindholm toteaa.

Välineitä moneen lähtöön

Perintövero on monelle perinnönsaajalle tuttu riesa. Lindholmin mukaan perintöveroa ei voi kiertää, mutta laillinen verosuunnittelu kyllä onnistuu.

Minät ja vävyt halutaan kauaksi perinnöstä

Tuomo Lindholm

- Siihen näitä välineitä on. Lisäksi jo elossa ollessa kannattaa alkaa järjestellä esimerkiksi lahjoilla ja kaupoilla, Lindholm toteaa.

Jäämistö- ja perintöveroa suunnitellaan myös esimerkiksi lahjakirjoilla ja vakuutuksilla. Vaikka suosituin väline omaisuudenjaossa on yhä edelleen perinteinen testamentti, kannattaa aviopuolisojen laatia välilleen avioehto.

- Avioehdon käyttö on yleistynyt jäämistö- ja perintöveron suunnittelussa, mutta sen suhteen täytyy olla erittäin tarkkana. Paitsi, että sillä on verovaikutuksia, sillä on myös siviilioikeudellisia vaikutuksia. Maallikon ei kyllä kannata tehdä sitä itsekseen, Lindholm painottaa.

Testamentti yhä suosituin

Omaisuudenjaossa yleisin testamentti on omistusoikeustestamentti.

- Se tietysti antaa parhaimmat pelimerkit sille, joka testamentin saaja on.

Veromielessä suositaan Lindholmin mukaan hallintatestamentteja, joissa omistus on jossain toisaalla kuin testamentissa merkityllä saajalla.

- Se, jolla on hallinta, nauttii tuotot. Omistaja on sitten siellä taustalla. Esimerkiksi perusperheessä omistus menee vainajien lapsille ja hallinta jää leskelle. Eli lapset eivät pääse esimerkiksi myymään jotain kiinteistöä ilman lesken suostumusta. Verohyöty tulee siitä, että esimerkisi lapset, jotka ovat omistajan asemassa saavat alennusta, koska leskelllä on siihen hallintaoikeus, Lindholm kertoo.

Lue seuraavaksi